Колико је хоспитализованих, а да су примили двије дозе вакцине?

Шта кажу подаци

T.Čalić / 04. октобар 2021

 

“Откад је почела вакцинација, преко 95 одсто болесника који су дошли у интензивну његу Универзитетског клиничког центра РС није било вакцинисано”, изјавио је начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС др Пеђа Ковачевић, нагласивши да је, у односу на претходни период, сада специфично да су критично болесни млађи људи.

Нажалост, дневни извјештаји које објављују надлежне институције још увијек не располажу подацима колико је хоспитализованих вакцинисано са двије дозе вакцине. Та информација је кључна, ако се свакодневно позива на вакцинацију у земљи у којој је до сада вакцинисано тек нешто преко 10 посто становништва.

А тачно прије мјесец дана  у Институту за јавно здравље Републике Српске нам је речено да ће стратегија бити промјењена.

Подсјетимо, тада су рекли да Институт прикупља податке од болница у Републици Српској о вакциналном статусу хоспитализованих пацијената и паралено се ради на успостављању редовног извјештавања ка Институту, након чега ћемо имати и те податке употпуњене и доступне.

Подаци о вакцинисаним, односно невакцинисаним грађанима који се налазе на болничком лијечењу недоступни су још ивијек и у Федерацији БиХ. А исто тако прије више од мјесец дана Мирна Пецикоза, потпотпаролка Министарства здравства Кантона Сарајево за Соурце портал је рекла: "Тренутно немамо званичне податке. Међутим, према препорукама Кризног штаба Федерације БиХ, здравствене установе су добиле наредбу да морају редовно извјештавати о хоспитализованим случајевима, уједно да ли су вакцинисани или не, тако да ће надлежни кантонални заводи у наредном периоду добијати  извјештаје, а ми ћемо обавјештавати јавност".

Несватљиво је зашто су овако битни подаци и даље недоступни јавности у склопу дневних извјештаја.

Ипак наду улијевају све до сада објављене студије које су рађене у свијету и које кажу да вакцине у високим процентима штите од тешких облика болести и фаталних исхода, те да они који се заразе, а вакцинисани су са обје дозе имају благе симптоме налик прехлади.

Више од 90 посто вакцинисаних неће имати тежак облик болести

Иако је постотак ефикасности примјерице Пфизеровог цјепива опао, пише Б92, истраживања покузују да 91,4 посто вакцинисаних неће развити тежак облик болести и избјеће хоспитализацију.

Стручњаци такође поручују -уз цијепљења, неопходно је и ношење маски и држање размака како би се спријечило ширење вируса и његова даљња мутација.

Занимљива је и студија коју је радио ЦДЦ-а у САД, коју је на свој Фацебоок страници подјелила Исидора Станковић научница из Њујорка поријеклом из Србије. Подаци до којих су дошли  у Америци између 30. јануара и 24. јула, кажу да су невакцинисани имали 17x веће шансе да буду хоспитализовани од вакцинисаних особа, а услијед инфекције вирусом. Ово се односи, нагласила је Станковић, и на период када је у Америци био доминантан делта сој.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.