Колико је љекара напустило БиХ?

Неће нас имати ко лијечити

Buka/T.Čalić / 14. фебруар 2018

Тренд одлазака љекара и медицинских радника потреса БиХ већ пуне три године и истим интезитетом се наставља и у првим мјесецима ове године.

Подаци које свако мало у јавност доспију из синдиката здравствених радника су више него забрињавајући јер нам одлазе искусни стручњаци -анестезиолози, радиолози, патолози и хирурзи, али и млади љекари И сцецијализанти.

Према најновијим подацима Савеза струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Федерације БиХ, прошле године је Босну и Херцеговину напустило 350 љекара! Годину дана раније тај број је био нешто мањи, 297. У Синдикату тврде да је бројка пуно већа, јер ово су подаци за оне који су због одласка у синдикату тражили исписницу.

Забрињавајуће податке је крајем прошлог мјесеца објавио Миодраг Фемић, предсједник Структовног синдиката доктора медицине РС, саопштивши да је само током децембра и прве половине јануара Српску напустило 53 љекара специјалиста

На ово су саопштењем реаговали из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске наводе да није забиљежен одлив кадра у мјери у којој би на било који начин угрозио рад овдашњих здравствених установа.

 „У секундарној здравственој заштити у Српској, у 2017. години радни однос је престао за укупно 32 доктора медицине. Од тог броја, два доктора су отишла на рад у иностранство, 11 у другу здравствену установу у Српској, један у ФБиХ, пет у Србију, а за 13 доктора медицине није познато да ли су отишли на рад у иностранство или прешли у неку другу здравствену установу у Српској. у 2017. години радни однос је престао за укупно 130 мединских сестара и техничара.Од тог броја, за 72 медицинска техничара није наведен разлог одласка, док је њих 51 отишло на рад у иностранство, шест у другу здравствену установу у Српској и један у ФБиХ“, наведено је у саопштењу ресорног министарства.

Фемић, кратко и јасно каже да се подаци "фингирају", како од стране министарства, тако и од стране појединих здравствених установа. Разлог је свима познат - да не признају свој фијаско и да покушају сакрити колико се у РС лоше живи.

И док су многи већ отишли, а преостали пакују кофере и уче претежно њемачки језик, надлежни тврде да се то не дешава. Негирање, на то се свео посао буџетаријата, а не на доношење мјера, рјешења и хватање у коштац са нагомиланим проблемима у здравству.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.