Колико је сигурна куповина намирница у продавницама: Ово су мјере опреза

Добро је знати

BUKA portal / 25. март 2020

Још постоје бројна питања на која нас занимају одговори када је у питању куповина намирница за вријеме пандемије коронавируса.

 

Јасно је да нас је већина у кући и да смо смањили социјални контакт како би зауставили ширење вируса, па колико је сигурно ићи у продавницу? Најважније је не доћи у контакт са зараженом особом и ту су најважније мјере социјалног дистанцирања и заштите. Пазите на размак и по могућности носите маску и рукавице.

 

У продаваоницама се на улазима налазе средства за дезинфекцију којима морате очистити руке. Обавезно оперите руке кад се вратите кући и након распакиравања намирница. У међувремену не дирајте лице рукама.

 

Смије ли се наручивати достава?

Намирнице нису ризик, ризик је контакт с продавачем/достављачем. Данас већина достављача нуди без контактну доставу па и то искористите.

 

Требају ли се чистити лименке, врећице, кутије након повратка кући?

„На основу онога што данас знамо, није обавезно“, изјавио је Бен Цхапман, љекар и професор за сигурност хране. Но ако чете се због тога осјећати сигурније, свакако дезинфицирајте све што унесете у кућу.

Оно што он сматра обавезним је прање руку након што сте додиривали намирнице јер је то најсигурнији начин спречавања ширења вируса.

Оперите руке кад узмете, напримјер гљиве. Оперите руке након што оперете њих и прије него ћете дирати другу намирницу. И то стално понављајте.

 

Шта са свјежим намирницама?

За сад не постоје докази да се вирус шири путем површине таквих намирница, али ипак постоји и податак да он може живјети на њима, према писању студије која се бавила респираторним вирусима. Цхапман наглашава да су шансе за контак с вирусом на овај начин јако мале.

Перите добро намирнице, перите добро руке!

 

Како прати свјеже намирнице?

Перите их испод млаза хладне воде, каже Амнда Дееринг, специјалист за храну: „Видим пуно упута да се пере сапуном и водом јер се тако перу и руке но према извјешћима то није тако. Препорука је кориштење четке за прање поврћа и воћа које имају тврђу површину и то само водом. Но, не заборавите добро сапуном опрати ту четку након сваког кориштења.

 

Хоће ли кухање убити вирус?

Да је краћа верзија одговора. Према препорукама довољна је температура од око 65 степени и неколико минута. Ипак, није на одмет претходно опрати намирнице.

 

Хоће ли замрзавање намирница убити вирус?

Замрзавање свјежих намирница у сврху уништавања вируса није најбоља метода, посебно ако узмемо у обзир да се у лабораторију вирус замрзава како би се очувао, истиче Цхапман. Но, ако замрзавате храну вјероватно ју и чистите и кухате, а то су два сигурна начина за заштиту.

 

Што ако сам ризична скупина, требам ли куповати производе који си претходно запакирани?

„Потрошачи којима је имунитет угрожен би требали размислити о куповини запакираног воћа и поврћа те мало повећати опрез и намирнице кухати прије конзумације“, истиче Дееринг, преноси Рапорт


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.