Колико је заправо опасан нови Делта (Б.1.617.2) сој из Индије?

Да ли постоји реалан страх од новог таласа инфекције и да ли нам вакцине пружају довољну заштиту?

Marijana Mijatović / 19. јун 2021


 

Б.1.617.2 (Делта) сој коронавируса оригинално потекао из Индије, је данас најтрансмисивнији мутант настао од изворног алфа типа. У мају ове године WХО (свијетска здравствена организација) одлучила је да новим мутантима САРС-ЦоВ-2 вируса додјељује имена по грчком алфабету, како би се зауставиле расне и националне дискриминације између земаља свијета. Вирус је до сада детектован у најмање 74 земље и одговоран је за око 90% нових случајева на подручју Британије. Оно што овог мутанта одваја од изворног облика јесу бројне мутације на кључним позицијама одговорним за појачану трансмисију, које га чине најопаснијим мутантом до сад. Захваљујући поменутим бројним мутацијама нови сој има за око 60% већу трансмисију у односу на изворни оригинални сој. Поред тога извјештаји из болница широм свијета јасно говоре да овај тип вируса доводи у већини случајева до тешке клиничке слике и носи за 2,61 већи ризик хоспитализације у односу на изворни алфа тип вируса. 

Према најновијим подацима из Британије гдје је овај мутант тренутно детектован у 90% нових случајева , у периоду од априла па све до јуна на 19543 испитаника дошло се до следећег закључка. Од укупног броја испитаника 7723 су били позитивни на нови сој, а од 337  хоспитализованих 134 особе су биле позитивне на нови сој. Фајзер вакцине су показале степен заштитет за око 79% , у односу на алфа сој гдје имају ефикасност од 92%, Астразенека око 60%, а 73% за алфа сој. Разлог овоме јесте то што аденовирусне вакцине обично захтјевају дужи временски период да би се стекао имунитет . 

Гдје је вирус пронађен до сад?

Вирус је детектован у 74 земље до сад, с обзиром да је Индија водећа земља у производњи вакцина, проблеми са вирусом унутар ове земље могли би имати катастрофалан утицај на вакцинацију широм свијета. Међутим оно што је охрабрујућа чињеница јесте то што вакцинисани људи имају много мању готово минималну шансу да заврше са тешком клиничком сликом. Вакцинисани са обе дозе имају заштиту од око 81%, док је са једном дозом обезбјеђена заштита од око 33%. Не смијемо да заборавимо чињеницу да је број људи вакцинисаних у читавом свијету јако мали, поготово у најмногољуднијим земљама. Б.1.617.2 је доказ непрекидне еволуције вируса, лоша расподјела вакцина, неповјерење и економски проблеми остављају простор и омогућавају вирусу да мутира у много трансмисивније облике и да на крају останемо скроз немоћни против вируса, највећи ризик од новог мутанта имају земље са ниском стопом вакцинације међу којима је и наша земља.

Какве би посљедице могла имати наша земља и свијет ускоро?

Након што је британски сој Б.1.1.7 произвео нови талас епидемије, сад имамо нови Б.1.617.2 још јачи у најави. Судећи по тренутном току по којем се одвија вакцинација, неповјерењу у вакцине можемо да кажемо да смо далеко од колективног имунитета. Задњих дана смо свједоци прича у којима се највише полемише о томе како су се заразили људи који су се вакцинисали. Па умјесто да будемо заштићени барем 80% ми бирамо да останемо на округлој нули. Појава нових мутаната нам јасно говори да је вирус у широкој циркулацији и као такав више неће моћи да буде потиснут. Другим ријечима већина људи ће прележати инфекцију, затим ће се поново заразити након пар мјесеци са појавом новом или истог соја и тако у круг. Остављањем простора вирусу да се развија и мутира у више смјерова можемо да кажемо да смо изабрали најгори исход.  Затварања, претрпане болнице, контроле на границама, дјелимичне вакцинације и ревакцинације, ускоро можемо да очекујемо и нове подврсте од којих ће свака бити потентна да изазове нову епидемију. Све ово даље доводи до једног бескраја јер ће све трајати онолико дуго колико је потребно да све одрасле особе у цијелом свијету не стекну довољно широк имунитет на све сојеве и подврсте вируса и све то кроз низ поновљених инфекција. Велики број људи неће дочекати ову врсту имунитета,а још већи број преживјелих ће имати трајне посљедице. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.