Колико новца је потребно да се пријавите за посао у државној служби: Преко трња до одбијенице

У већини случајева, пријавити се на конкурс за посао у државној институцији кошта живаца, али и новца.

BUKA portal / 13. август 2019

Потврдила нам је то и прича Мирзета Омеровића из Кладња, дипломираног економисте који нам је испричао своје врло стресно искуство, а таквих и сличних искустава има веома много.

У потрази за послом Мирзет је аплицирао на чак 480 огласа за посао, од чега је на само 12 апликација добио одговор да није примљен. Увјети за посао били су, између осталог, универзитетска диплома, познавање енглеског језика те двије године искуства на истим или сличним пословима. И то су само основни увјети. 

У конкурсима се траже образовање и искуство који би у игри требали оставити само најбоље кандидате. Омеровић се надао да је он био један од најбољих, али недостатак новца да би испунио све услове који се од њега траже, нису га сврстали у ту категорију. 

"Да ли је нормално да особа која има завршен државни факултет пошаље 480 пријава и не добије посао? У Босни и Херцеговини јесте. Да ли је нормално да од тих 480 пријава добијете само 12 одговора? У Босни и Херцеговини јесте. Да ли је нормално да као одговор на постављено питање зашто нисте примљени добијете одговор - Зато? У Босни и Херцеговини јесте", каже нам огорчено Омеровић.

Након што је дипломирао на Економском факултету Универзитета у Сарајеву, Омеровић је маштао да ће се у најбољем случају једног дана запослити у некој државној институцији. Но, камен спотицања био је, каже нам, управо недостатак новца који му је био потребан да испуни све увјете који су тражени у конкурсима. 

У више од деведесет посто конкурса за државни посао од кандидата се тражи да има цертификат о знању енглеског језика који кошта од 120 до 150 КМ. Осим тога, потребно је да имате завршен курс информатике за који такођер морате издвојити 120 КМ. 

"У већини случајева у конкурсима се тражи да имате и доказ о положеном возачком испиту који кошта 1.200 КМ, уколико положите из првог покушаја. Када бисте сабрали само основно, за курс енглеског потребно ми је 150 КМ, плус 120 КМ да бих завршио информатику и 1.200 за положен возачки испит. И сад се питам одакле мени 1.470 КМ? Да ли се ико пита шта ћемо ми који немамо родитеље који имају велику или било какву плаћу да то финансирају? Значи, у старту се прави разлика између оних који имају добру позадину и оних који немају. И чак ни тада, када све то платиш како би испунио увјете за конкурс на који си аплицирао, не значи да ћеш добити посао", каже Омеровић.


С друге стране, Агенција за државну службу Босне и Херцеговина орган је који је задужен да у складу са Законом о државној служби у институцијама Босне и Херцеговине расписује конкурсе у име државних институција. Апликант је дужан приликом пријаве на конкурс за посао доставити потврду о одговарајућој стручној спреми. То подразумијева достављање копија овјерених диплома, увјерење о држављанству које није старије од шест мјесеци, увјерење о положеном јавном испиту које такођер кошта.

Уколико само један документ из конкурса недостаје или један од потребних докумената није овјерен, кандидат ће бити дисквалификован. И сав труд узалуд...

Кандидат је дужан агенцији доставити и увјерење о положеном стручном управном испиту, односно јавном испиту. Кандидати који немају положен стручни управни испит, прије приступања стручном испиту дужни су полагати јавни испит. Уколико јавни испит полажете у оквиру конкурса, он је бесплатан, док за јавни испит мимо конкурса морате издвојити 300 КМ на државном нивоу. Иста цијена овог испита је и на федералном нивоу, а полаже се при Министарству правде.

Иначе, у протеклом периоду Агенција за заштиту личних података у БиХ у великом броју предмета испитивала је и законитост обраде личних података у конкурсним процедурама. У случајевима које је агенција оцијенила противзаконитим утврђена су кршења основних принципа законите обраде личних података и то принципа правичности и законитости и принципа мјере и обима који је неопходан за испуњење одређене сврхе.

"У погледу обима личних података који су потребни за пријаву на конкурс, пракса је да се траже сви подаци и документи, као да ће сви кандидати бити и примљени. Примјера ради, тражење увјерења о здраственој способности за пријаву на конкурс од свих кандидата за агенцију је противзаконито. Нужно би било мијењати праксу тако да се путем конкурса потенцијални кандидати упознају о условима које морају испуњавати, а да се у конкурсној процедури сукцесивно од истих прибављају подаци и документи", појаснио нам је Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ.

Такођер, напомињу да би кандидати на конкурсу сносили ризик уколико учествују у конкурсу, а не испуњавају услове, јер то на крају не могу доказати. 

"Осим што су овакве обраде личних података противзаконите, оне беспотребно праве трошак кандидатима, а неке и неоправдано елиминишу", закључује Ковачевић.

Клиx.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.