Колинда у паници: На инаугурацију не долази нико од звучних имена европске политике?

Организатори инаугурације још чекају да им државници које су позвали на свечаност полагања предсједничке заклетве на Марковом тргу потврде свој долазак, али засад нема сигнала да ће међу њима бити звучних имена из европске политике.

blic.rs / 09. фебруар 2015

Најинтензивнија лобирања одвијају се на релацији Загреб - Берлин. Нема сумње да Миро Ковач, шеф Изборног штаба Колинде Грабар-Китаровић и бивши хрватски амбасадор у Берлину, потеже све своје везе у њемачком ЦДУ-у не би ли на инаугурацију довео неког од репрезентативнијих представника немачке владе, доноси Блиц.

Нова хрватска предсједница је најавила заокрет у спољној политици земље која је, како каже, посљедњих година више била оријентисана према регији, и која се, према њеном увјерењу, треба окренути јачању веза, прије свега, са Нјемачком.

Управо због тога би се и списак званица на инаугурацији могао посматрати као први тест нове предсједнице на спољнополитичком плану.

Ипак, чак и ако се на свечаности не појаве политички капиталци данашње Европе, Колинда Грабар-Китаровић у том сегменту неће бити неуспјешнија предсједница од Иве Јосиповића или Стјепана Месића, којима је на инаугурацију дошло десетак шефова држава земаља југоисточне и средње Европе.

Изузетак је била Месићева побједа 2000, када је на Марков трг дошло 12 предсједника држава.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.