КОЛОНА СЛАВЉЕНИКА У ГРАДУ ДАВЉЕНИКА Ко ће умарширати у Дрвар, одавно прегажену и уништену општину?!

У граду у којем је живот већ одавно стао вољу и жељу за слављем имају још само локални политичари. Народ нема времена за то. Бори се да преживи!

Milovan Matić / 23. август 2019

Према свим пареметрима Херцег-босанска жупанија или Кантон 10 је један од два најнеразвијенија кантона у ФБиХ. А ако бисмо гледали само стање у Гламочу, Дрвару и Грахову ситуација би била још гора.


Јер, у ове четири општине већ одавно "нема живота". Градићи са малим бројем становника, претежно стараца повратника, су већ пуних 25 година на рубу нестанка. Без наде и икакве перспективе из ова четири града и они који су се након избјеглиштва вратили опет одлазе. Јер, за њих ту мјеста нема.

Овдје је привреда одавно издахнула, а нових инвестиција нема. Живот је сведен на борбу за егзистенцију. Пензинери живе од данас до сутра, док се радно способни способни сналазе како знају и умију. Посла овдје нема, ни за Србе, ни за Бошњаке, ни за Хрвате. У већини ових мјеста рат као да је јуче стао, а немаштина је видљива на сваком кораку. 


А тек млади! Тек они немају шта да траже. Већина их само чека средњошколску матуру не би ли срећу потражила негдје другдје. Обично у Бањалуци. 

Све оно што је обновљено и што вриједи направљено је уз помоћ страних донација, док Федерална и кантонална власт скоро да нису прстом мрднуле да помогну овој "шачици" људи који су одлучили да живе тамо гдје би мало ко пристао.


Али су се зато  политичари из овог кантона сјетили да усвоје иницијативу Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од “ослобођења” Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара и на тај начин изазову бурне реакције у Кантону 10, али и остатку државе. 


Ово се могло и очекивати, јер покушавати свечано обиљежити нешто што није ни за какво славље је само могло бити дочекано како и јесте. На нож. 
На овакве планове српски политички представници (однсоно СНСД) из овог кантона су најавили блокаде улица према Дрвару.
Иако је догађај у Босанском Грахову и Гламочу протеклих дана обиљежен симболично, од најављене централне манифестације 13. септембра у Дрвару, упркос негодовању српских представника још се није одустало.


“Надамо се да ће код људи из ХДЗ-а превладати глас разума и да ће одустати од намјере да уз војне почасти прослављају окупацију, а не ослобођење Дрвара.”
Поручио је ово делегат у Дому народа Парламента ФБиХ и бивши начелник Дрвара Горан Броћета (СНСД), коментаришући прославу “ослобођења” те општине.

“Ми овдје требамо послије наставити живјети заједно, а ако знамо да је у Дрвару и данас преко 95 посто Срба, онда можете мислити у каквом тек страху живе локални Хрвати”, каже Броћета.

Према његовим ријечима, одустајање од најављене прославе донијело би добро и локалним Хрватима, којих у Дрвару има између 200 и 300, а који се већином, наводи Броћета, не слажу с таквим стварима.
Наравно, шта о свему мисле људи који живе у Дрвару 365 дана, који нису умјешани у политику, мало је кога брига.

То најбоље за активистица Живана Сабљић која наводи да је зачуђујуће да се данас подижу тензије око “ослобођења” Дрвара од властитог становништва, од своје историје и културе и од својих гробова. 

“То није било ослобођење, већ само почетак наметања ропства у којем живимо и данас. Занимљиво је да се сад као сукобљавају два брата по рачунима која су увијек у коалицји и у Дравару и у Кантону 10, а то су ХДЗ и СНСД. Тако је СНСД на парламентарним изборима тражио да се гласа за Драгана Човића, а ХДЗ на ванредним локалним за Душицу Рунић из СНСД-а за начелницу. Колона слављеника која је свирала у граду дављеника након побједе СНСД-а на изборима предводили су људи из ХДЗ-а и СНСД-а заједно. Сви они раде све у дослуху и заједно. Зато се не треба палити на ова њихова потпаљивања, јер је све то политичка игра. Не може ми здрав разум појмити да би се ставрно славило наводно ослобођење Дрвара”, каже Сабљић.

Она наводи да су грађани Дрвара одавно напуштени и да се преко њихових леђа свакодневно преламају само интереси политичара и разних моћника.
Она наводи да не зна ко ће тог 13. септембра умарширати у Дрвар и ко стројевим кораком прегазити, како се то најављује. Али зна да су до сад Дрвар прегазили и једни и други. 

“Газе га сваким даном, 365 дана. А сад, ко ће играти не знам. Али знам да су након изборних побједа заједно у колу играли представници СНСД-а и ХДЗ-а”, рекла је наша саговорница и додала:

“Ми имамо овдје плакат у центру града на којем пише ‘У Додику тече крв Дрварчана’, што је истина, јер је он попио доста крви сваком од нас. Са друге стране, Човићу Дрварчани служе само за игроказ. Овдје живе и Срби и Хрвати који су склопили и бракове и пријатељства, који су изградили мир и не видим коме је сад потребно да то урушава својим сулудим политичким потезима. Премда, ниједан политички потез до сад није био паметан и направљен ради народа, па је вјероватно и са овим исти случај. “

Ипак, наша саговорница као најпоразнију чињеницу издваја податак да сваку лудост политичара грађани и даље награђују на изборима. 

“Жао ми је Дрвара, мог града, жао ми је мојих предака, овог становништва… Док се они играју овим градом влада незапосленост и незадовољсво. Ово је постао град безакоња. Овдје долазе разни ‘шпирићи’ који се богате. Дрвар је постао бучница, која тихо бучи док нестаје све његово богаство. “


Сабљић прича да никог није броган за грађане Дрвара. Због тога, како каже, овдје народ не живи, он преживљава. 


“Хвала Богу па имамо нешто шумских плодова које беремо. Имамо дрењина и шипака, а људи се сналазе и тако што сјеку шуму. Тако се живи овдје. А што се тиче политике, нико ништа није паметно и добро за ове људе направио. Чуди ме само како се нико није преварио па нешто погријешио, не би ли из тог испало нешто добро. Умјесто тога, они повампирују историју града, праве разне крстове и крижеве гдје им никада мјесто није било”, каже Сабљић и додаје да се политичари сјете Дрвара само за Крајишки сабор који је темпиран пред изборе или кад им треба за сјечу шуме и прање пара. 

Занимљиво је да су политички представници из СНСД-а у Дрвару позвали и навијачке групе из Србије да дођу 13. септембра и блокирају заједно са њима путеве који воде до овог града.
За овакве наша саговорница има посебну поруку: 


“Свима онима који позивају у Дрвар разне навијачке групе и довоз људи са стране поручујем да исте позову да останком у Дрвару допринесу животу, а не свађи људи.”

Начелница Дрвара Душица Рунић (СНСД) најоштрије је осудила најаве да ће се свечано обиљежити наводно ослобођење ове општине и упозорила иницијаторе обиљежавања на могуће негативне посљедице.

“Као начелник Општине у 21. вијеку, позивам све суграђане на суживот, мир и толеранцију, да се бавимо неким егзистенцијалним питањима и питањима од општег значаја. Мислим да такве најаве, односно одржавање таквих скупова ником неће донијети добро”, рекла је Рунић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.