ОСУДЕ КОМЕНТАРА АДИСА АРАПОВИЋА: Поредити жртве силовања са корумпираним политичарима је срамно и окрутно

Адис Араповић прекршио је наше законе и међународне обавезе и због тога би требао одговарати

Maja Isović Dobrijević / 13. фебруар 2020

 

Адис Араповић, заступник Савеза за бољу будућност у Представничком дому Парламента Федерације БиХ изазвао је праву лавину осуда на друштвеним мрежама због свог коментара о силованим жена који је објавио на свом Фацебоок профилу.

Иако је Араповић у међувремену избрисао свој коментар са Фацебоока, он се у невјерици и даље дијели путем друштвених мрежа. Многи су остали затечени како један дугогодишњи радник цивилног сектора, а сада политичар, може објавити тако мизоген садржај.

 

 

Политичка аналитичарка Ивана Марић каже да се људи не мијењају, али се некад добро маскирају, па нам треба више времена да видимо њихово право лице и карактер.

„Честа је то појава, посебно у политици. Араповић је свој имидж изградио у невладином сектору, критикујући политичаре и политичке странке, што је у БиХ популарно. Очито је да је своје тадашње изјаве прилагођавао тадашњим надређеним особама и њиховој нултој толеранцији на увреде, а садашње изјаве је прилагодио новом надређеном, којем увреде нису нимало стране. Уласком у странку СББ, која је, заједно са предсједником Радончићем, често била циљ његових критика, Араповић је пао у очима многих грађана. Такав трансфер није био у складу са оним што је до тада причао,па су почеле шпекулације о томе да ли су његове критике биле лажне или је неки интерес био повод за улазак у политику“, каже за БУКУ Марић Ивана.

Она каже да овај пост показује на шта су појединци спремни да би добили подршку у виду лајкова на Фацебооку.

„Поредити жртве силовања, те претпоставити њихову осветољубивост према женама које су се одупријеле силоватељима са корумпираним политичарима који су осветољубиви према поштеним политичарима је огавно. Дакле, у свом посту он прави алегорију између силованих жена и корумпираних политичара и инсинуира да су силоване жене грешници као корумпирани политичари, оне су изгубиле част јер се нису успјеле одбранити, оне треба да се сраме због тога и спремне су да убију 'поштене' жене да њихови мужеви не би посумњали у њихово поштење. Одвратан је осјећај и кад само понављам оно што је написано, а камоли да помислим на такво шта. Ако пустимо да ово прође некажњено, онда можемо очекивати много сличних постова, а вјероватно и акција које ће услиједити након тога. За силовање никад, али никад не може бити крива жртва, већ искључиво силоватељ“, истиче Ивана.

Да је овако нешто изјавио политичар у земљама развијене демократије, каже Ивана, до сада би се већ причало о његовој смјени, међутим, у БиХ вриједе другачија правила, тако да политичари могу причати шта год желе, а да се то не одрази на њихову каријеру.

„Араповић је на изборима за Парламент ФБиХ освојио око 2.500 гласова од 230.000 бирача у својој изборној јединици. Јасно је да му грађани нису дали велику подршку иако се очекивало да ће као 'перјаница невладиног сектора' и 'велико појачање' СББ-а освојити знатно већи број гласова. О његовом политичком утјецају довољно говори и чињеница да је ово први пут након избора да је Араповић тема разговора и то у негативном контексту“, истиче Ивана.

Она додаје да сигурно постоје многи људи који се слажу с изјавом да су жене одговорне за силовање јер су га испровоцирале, па чак и кад се силовање догодило у рату.

„Међутим, мислим да је овдје ипак у питању људска површност и њихова навика да не читају оно што пише, већ аутоматски преузимају наметнути став о ономе што је написано. Да је он на свом профилу ставио исти овај пост, али га критикова,о ти исти људи би га вјероватно поново подржали. Неке од њих је можда завела ријеч корупција, па су сву пажњу усмјерили на тај појам, игноришући шта изнад пише. Тај аутоматизам је погубан. Спорни пост већ два дана стоји на његовом профилу и умјесто да га избрише и призна да је погријешио, он и њему слични нас и даље увјеравају да је то исправно, али да ми то не разумијемо. Питати да ли су жртве силовања саме криве за то је не само недопустиво и окрутно, већ би морало имати посљедице за онога ко такво питање поставља. Санкције су посебно битне као опомена за многе друге који су ту његову изјаву подржали и подијелили на свом профилу“, истиче наша саговорница.

Да је Араповић ово изјавио док је био запослен у невладиној организацији, истиче Ивана, до сада би његов пост већ био избрисан, он би се испричао свима које је увриједио и претрпио би одређене критике и евентуалне санкције. Међутим, пошто је Араповић сада „само“ заступник у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, највјероватније се неће десити ништа.

„Једино би се могло десити да међународна заједница 'објасни' Радончићу да је то што је Араповић изјавио престрашно и да би СББ и Радончић требали да се од тога дистанцирају и да санкционирају починиоца. Оно што је забрињавајуће је и изостанак оштре осуде удружења која су иначе најгласнија у заштити жртава силовања. Да ли је могуће да је одбрана жртава силовања увјетована претходном политичком сугласношћу? Да је Араповић одмах избрисао спорни пост могао се правдати да му је неко 'хаковао' профил, овако је, покушавајући оправдати шта је уствари мислио, себи ускратио могућност кориштења тог оправдања“, рекла је политичка аналитичарка Ивана Марић.

Александра Летић из Хелсиншког одбора за људска права каже да је ова објава Адиса Араповића мизогена, шовинистичка и директно вријеђа, не само жене које су биле изложене сексуалном насиљу, него и сваку особу која у себи има трунку људскости.

„То што је он хтио рећи, могао је на много другачији начин, без овакво увредљивог текста. Посебно што се ради о човјеку који је био дио цивилног друштва, гдје се ипак очекује један већи ниво осјетљивости и одговорности.  Чак и да је хтио привући пажњу на себе, као политички почетник, то није смио урадити овако. Ово је само један у мору коментара и изјава, који показују потпуно одсуство емпатије, али и друштвене бриге о једној врло осјетљивој групацији. Овакве изјаве само продубљују већ постојеће стереотипе и стигму кроз коју жртве пролазе и само додатно отежавају процесе ношења са овом траумом. Дакле, политичари, медији, јавне личности, уопштено, врло површно, бахато, нестручно, а понекад и са дозом неповјерења говоре о патњама жена које су силоване, ако уопште причају о томе и не праве се да се то није десило“, каже за БУКУ Александра Летић.

Она додаје да је ово недопустиво са људске стране и за сваку је осуду.

„Ово је толико увредљиво, да се поставља питање како је неко, ко за себе мисли да је паметан и политички освијешћен, могао поставити овакав текст, а при првом читање не примијетити да се ово нипошто не смије наћи у јавном простору. Поставља се питање, наравно, да ли је ово и став политичке странке, којој аутор објаве припада“, истиче Летић.

Александра каже да су многи људи схватили само крај објаве, гдје се аутор реферира на друштвени амбијент у БиХ, а многи нису обратили пажњу на цјелокупну објаву која је проблематична.

„Ми се силовањем у рату и у миру не бавимо, гурамо то под тепих, правимо се да тих жена нема, да нису ту поред нас, јер је то лакше него се бавити питањем дестигматизације, заштите, подршке, прихватања“, истиче Александра и додаје да у овом тренутку очекује бар неко млако извињење, које ће бити обојено правдањем да је ова објава погрешно схваћена, злоупотријебљена у политичке сврхе, да се извињава итд.

„Дакле, оне стандардне флоскуле, али и даље остаје проблем, да изабрани политички представник, некадашњи политички аналитичар, члан цивилног друштва у БиХ себи није смио дозволити да у овим категоријама размишља, а камоли да овако нешто јавно објави. Ово говори, нажалост, о њему много“, истиче наша саговорница.

КОМЕНТАР УСМЈЕРЕН ПРОТИВ СВИХ ЖЕНА

Горана Млинаревић, феминистица и правница људских права, каже да је коментар Адиса Араповића усмјерен против свих жена, јер овдје не само да су жене постављене као бића која су искључиво сексуални објекти, упаковани у патријархалну матрицу „части“, коју морају очувати по сваку цијену, па макар и међусобним убиствима.

„Част и то част која се дефинира као нека одговорност према мушкарцима, јер се жене виде као власништво мушкарца, постаје битнија од живота.  Друго, дужна сам истакнути да, колико сам схватила, ово је преношење става неког од религијских лидера, и морам истакнути да као атеисткиња не желим улазити у говоре религијских званичника, али желим изразити своју изненађеност кориштењем оваквих метафора јер су до сада, па чак и недавно, религијске заједнице у БиХ истицале своју пуну подршку женама које су преживјеле ратно силовање.  Али без обзира ко је написао став, особа која га преноси без икаквог критичког осврта значи да дијели то мишљење, овај пут мизогино мишљење. Мизогинија за све оне који не разумију шта ријеч одређује је мржња према женама, која жене сматра мањим бићима од мушкараца“, рекла је за БУКУ Горана Млинаревић.

Додаје да је особа која је став пренијела као свој јавна личност и самим тим његов став објављен као јавни на Фацебоок профилу постаје његов став као политичара.

„Овај специфични политичар је иначе у политику ушао из цивилног друштва и то не као опскурна особа, већ као неко ко је био на челу организације која је управљала донацијама за развој цивилног друштва. Дакле, био је у позицији да одлучује какве организације да подржи и ако је особа са оваквим ставом, поставља се питање да ли је и колико са те позиције јачао патријархат у БиХ. Цивилно друштво је, наравно, разнолико и не очекујем да сви у цивилном друштву промовирају људска права, и самим тим се боре против ширења мржње, овај пут ширења мржње према женама. Међутим, ако се неко раније рекламирао као особа која подржава владавину права и такво цивилно друштво подржава, заиста се морамо запитати шта је оваква особа уствари подржавала и да ли је одговорна за слабљење цивилног друштва у БиХ“, истиче Горана.

Наша саговорница каже да емпатија према женама у овом друштву уопште не постоји.

„Што се тиче жена које су преживјеле силовање у рату, морам рећи да све што је до сада урађено је урађено унутар патријархалне и националистичке матрице. О овоме могу писати и причати на дуго другом приликом, јер уствари мислим да се овај специфични статус никако не смије само редуцирати на расправом о женама које су преживјеле силовање у рату, јер онда пропуштамо широку друштвену расправу и скривамо ствари под тепих“, истиче Горана и додаје да, као правница људских права, мора рећи да је ово директно кршење обавеза које се наша држава обавезала да поштује.

„Самим тим је јако битно истакнути да је овај политичар прекршио наше законе и међународне обавезе и због тога би требао одговарати“, објашњава Горана и на крају каже да се нада да ће његове парламентарне колеге и колегинице покренути неки дисциплински поступак одговорности.

Данас је клуб заступника и заступница Наше странке у Заступничком дому Парламента Федерације БиХ упутио пријаву Етичкој комисији тог Дома против Адиса Араповића.

Везан текст:

Ајна Јусић, кћерка силоване жене, одговорила на безобзирни кометар политичара и бишег нво активисте Адиса Араповића

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.