Комерсант: Вучић од Путина није добио одобрење за своју верзију признања Косова

Позивајући се на неименоване изворе, Комерсант тврди да је Вучић током разговора са Путином хтео да добије његову подршку за признање Косова, али "није наишао на разумевање код Путина"

Nedeljnik / 03. октобар 2018

 Председник Србије Александар Вучић у разговору с руским председником Владимиром Путином није постигао циљеве које је поставио уочи посете, односно није добио "одобрење за своју верзију признања Косова", пише московски дневник Комерсант, преносе медији.

 

Уочи доласка Вучића у Москву, "догодила се непријатност" с појавом косовског председника Хашима Тачија на северу Косова.

 

"Вучић је хтео да скрене пажњу Путина на забринутост због те ситуције, тим пре што, по информацији Комерсанта, у Србији очекују седницу Савета безбедности УН, на којој ће Кина поставити питање о коначном признању Косова од стране светске организације... А Вучић и није против тога, посебно јер осећа притисак руководства ЕУ и Федерике Могерини: могуће да она жели да остане упамћена на својој функцији као неко ко је коначно затворио проблем Косова за свет", пише Комерсант.

 

Позивајући се на неименоване изворе, Комерсант тврди да је Вучић током разговора са Путином хтео да добије његову подршку за признање Косова, али "није наишао на разумевање код Путина".

 

"Зато Вучић енергично обећава Русији да Србија неће ући у НАТО? Али, зар он то не пренаглашава? У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш. Очигледно да су руски преговарачи схватили да није све тако једноставно, примајући Вучића. На почетку је био само Путин, преговори у четири ока трајали су више од сат, а 40 минута је било посвећено управо Косову", пише извештац листа из Кремља.

 

Дневник наводи и да српски председник често борави у Русији, "чешће од свих других председника", додајући да је Путин доста популаран на Балкану те да долазак српског председника у Москву значи и повећање популарности.

 

"Треба рећи да је српски председник говорио са Путином искључиво на руском језику, мада протокол, без сумње, то не предвиђа, чак и ако саговорници говоре језик другог, не лошије него сопствени: сматра се исправним да шеф државе на преговорима говори на језику своје земље", закључује Комерсант.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.