КОМО/ Мићо Костадиновић за БУКУ: Гнушам се патетике и топлих ријечи које ништа не значе

"Песимизам је основа великих пјесама и књига. То су једина мјеста гдје мали човјек постаје кључни фактор у животима „великих људи“.

Ernest Bučinski / 10. јун 2019

Foto: BUKA

 

"Песимизам је основа великих пјесама и књига. То су једина  мјеста гдје  мали човјек постаје кључни фактор у животима „великих људи“. Гнушам се патетике, топлих ријечи које ништа не значе, романтике у оку педофила,  милостиње од стране убица и тако даље. Хтио сам да дочарам, тачније да створим слику једног  човјека који зарад бољег живота на земљи  узима правду у своје руке и без имало гриже савјести  овјерава полтронску вуцибатину. Порука је јасна, онај ко је не разумије сигурно није прележао љубав кад је био мали", објаснио је Костадиновић, говорећи о својој пјесми Метак.

Мићо Костадиновић је музичар из Бањалуке, а када је ријеч о његовом ауторском раду, он нема компромиса, јер не подилази публици и у свему иде до краја. Музиком се не бави ни да би био популаран, нити да би зарадио новац. Музицира искључиво да би пренио поруку онима који поруку желе да чују. Зато они који су глуви и слијепи на невоље које нас окружују боље и да се не труде разумјети рад овог младог човјека. Можда се и није чудити што је у музику ушао искрено, јер, како каже, узор који га је водио кроз све магле које су се спуштале у животу био је један, једини, непоновљиви Бранимир Джони Штулић. Пројекат КОМО је покренуо сам, смишљајући и пишући пјесме у свом кућном студију, а касније су му се придружили гитариста Александар Савић Јагода, Дејан Шпирко Спиди на басу и Данијел Божић, који свира ритам гитару. Бенд је још увијек у потрази за бубњаром, јер највећа бољка бањалучке рок сцене јесте пронаћи бубњара спремног за колико толико професионалнију сарадњу. Костадиновић је у разговору са новинаром БУКЕ говорио о каријери, бенду КОМО и својим музичким плановима.

"У рок музику сам се заљубио у петом разреду основне школе. Од тог тренутка, та љубав само расте, као его код татиних синова или самопоуздање разваљеног ријалити играча. Први бенд који сам основао звао се Регрес, једноставна ријеч, а тако заборављена у нашем народу. Други бенд  је носио назив Маргине, ријеч која описује поштеног човјека у овој земљи. Трећи  бенд, а надам се и посљедњи, је Комо - једно прекрасно језеро које има довољно дубине да колективно скочимо у њега са каменом око врата", рекао је музичар на почетку разговора.

Прву свирку Костадиновић је имао на "Пунк-роцк маратону" у бањалучком "Дому омладине".

"Свирка је била за шамара, али све што је први пут у том тренутку буде ти нешто најбоље. Као када љубиш неку дјевојку која личи на господина Попару из Срећних људи, а свима причаш како си миловао анђела који се спустио са небеса само ради тебе", казао је Костадиновић.

С бендом КОМО Костадиновић је ипак ушао у мало озбиљније музичке воде, јер музичку екипу чине јако добри инструменталисти који и знају и воле да свирају.

"Снимили смо албум на коме се налази једанаест пјесама. Албум носи назив 'Више ја не говорим', а ускоро ће бити постављена на Yоу Тубе и друга пјесма. Циљ нам је да се публика упозна са сваком пјесмом посебно. Да смо ставили одједном читав албум, знајући нашег човјека и његово стрпљење, пола пјесама се не би ни послушале. Планови су нам још најмање један спот и да се публици представимо уживо. Искрено, простора за ауторске бендове и нема, јер све се своди на цовер кловнове. Не зна се ко је гори, да ли ови млади, или ови олињали матори квазирокери који се као држе заједно. То је она фора, ти хвали мене, ја ћу хвалити тебе, а ником се у суштини ништа не допада. Без обзира колико год то било гнусно, то не смије бити разлог да се не стварају нове пјесме. Ударати до кости, отварати  затворено. Неће нам локални пилићари говорити како  треба да се свира", објаснио је Костадиновић.

Први сингл који је КОМО избацио зове се "Метак". Музика за ову пјесму је жестока, а текст директан и нимало оптимистичан.

"Како описати пјесму у којој  рефрен гласи 'Метак у главу', него жестоко. Песимизам је основа великих пјесама и књига. То су једина  мјеста гдје  мали човјек постаје кључни фактор у животима „великих људи“. Гнушам се патетике, топлих ријечи које ништа не значе, романтике у оку педофила,  милостиње од стране убица и тако даље. Хтио сам да дочарам, тачније да створим слику једног  човјека који зарад бољег живота на земљи  узима правду у своје руке и без имало грижње савјести  овјерава полтронску вуцибатину. Порука је јасна, онај ко је не разумије сигурно није прележао љубав кад је био мали", тврди Мићо и додаје да је за отварање његовог албума пјесма Метак била идеална, зато што иде равно у главу.

Спот за пјесму  снимао је Мишо Којић, а Мићо у шали каже да сада екипа очекује да га зовну на снимање друге сезоне Чернобила, пошто је спот сниман у Инцелу.

Костадиновић каже да је реакције публике на пјесму позитивна и да му нико још није рекао да му пјесма не ваља.

"Мада немам проблема  и да ме неко попљује, јер у сваком случају све је то за људе. Највећи  сам критичар сам самом себи, али зна се десити када се гледам у огледало да кажем: 'Смири доживљаје будало једна'. Да би пјесме дошле на прави начин до публике сама публика мора да прави разлику између Меше Селимовића и Нивес Целзијус. Онај који није трагао по дубинама гдје су локве биле сигурно им неће бити занимљиве", рекао је Костадиновић и додао да ће, ако се чудо деси, бити спреман да се озбиљније бави музиком.

Костадиновић ће у наредном периоду објављивати на Yоу Тубе каналу и остатак пјесама, а како каже, албум је један затворени круг кроз њих се провлаче три ствари: мајка, дијете и бог.

"Свака пјесма је јединка за себе, мада анализом читавог албума долазимо до једне завршене приче. Описао бих га једном реченицом: 'Ексер који пробија арматуру'. Надам се да сам сваком строфом успио да поентирам и да избјегнем равнодушност слушаоца", објаснио је Костадиновић.

Он нема баш позитивно мишљење о бањалучкој рок сцени.

"Нашу сцену бих описао као бабу којој се клима послиједњи зуб, а она не да да  јој га изваде,  само кука и говори да јој је добар када једе пистације. Овдје свирачки има добрих бендова, али ако ћемо по оргиналности и добрим текстовима, мислим да оскудијевамо са ауторима. Цитираћу највећег панкера Оливера Драгојевића - ко сам ја да ти судим", шаљиво је казао Костадиновић.

Осим што компонује и ствара пјесме, овај млади аутор бави се и писањем, а на крају разговора открио нам је и своје књижевне планове.

"Волио бих да завршим роман који сам почео прије доста година. Када бих у томе успио, сигуно бих и књигу пјесама урадио. У то ћу почети да вјерујем када последње слово напишем, за сада сам далеко од тога", рекао је Костадиновић.

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.