Комшић након осам година иде у Београд на отварање аутопута са Вучићем и Ердоганом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић добио је позив од предсједника Србије Александра Вучића да присуствује званичном почетку радова на изградњи аутопута Београд - Сарајево, потрђено је за Клиx.ба у Предсједништву БиХ.

Klix / 17. август 2019

Ријеч је о свечаном догађају који ће се одржати 29. аугуста, а којем ће присуствовати и предсједник Турске Рецеп Таyyип Ердоган. Комшић је, како сазнајемо, прихватио позив да практично буде дио трилатерале највиших званичника Србије, Турске и Босне и Херцеговине.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица аутопута Београд-Сарајево између Владе Србије, "Путева Србије" и турске компаније "Ташјапи" потписан је у децембру прошле године. Изградњом аутопута Београд-Сарајево Србија добија могућност да се повеже с европским Коридором 5, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са аутопутем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

Иначе, Комшић у мају ове године није могао заједно са другим члановима Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и Шефиком Джаферовићем присуствовати заједничком састанку са Ердоганом у Турској, а на којем се разговарало и о изградњи наведеног аутопута. Из Комшићевог кабинета накнадно су се огласили истичући да он не иде на службено путовање из здравствених разлога. Комшић је посљедњи пут на функцији члана Предсједништва БиХ службено у Београду боравио 14. октобра 2011. години и то у оквиру Игманске иницијативе.

У заједничкој изјави, на коју су на сесији Игманске иницијативе у Београду, потписе ставили Борис Тадић, Иво Јосиповић, Филип Вујановић и Жељко Комшић наводи се да је преспектива чланства у ЕУ покретач и гарант мира и стабилности у региону. Треба нагласити је Комшић као члан Предсједништва БиХ у априлу 2013. године одбио позив тадашњег предсједника Србије да учествује на састанку у Београду

Он је то урадио, како је изјавио, због изјава Николића, које су, како је рекао, "мијешање у унутрашња питања БиХ и призивање распада БиХ као државе". На састанак са Николичем отишли су тадашњи чланови Предсједништва Бакир Изетбеговић и Небојша Радмановић


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.