Комшић за БУКУ: ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона води дефинитивној подјели БиХ, а ДФ-ов провођењу пресуда Европског суда за људска права

"Жели се етничка подјела ФБиХ на етничке изборне једнице, што онда води у коначници дефинитивној подјели државе БиХ."

Slađan Tomić / 22. јул 2021


Након што је ХДЗ БиХ изашао у јавност са својим приједлогом измјена Изборног закона који уводи нове компликације и подјеле, умањујући вриједност гласа у појединим дијеловима БиХ, свој приједлог измјена Закона  упутио је и ДФ на чијем челу је Жељко Комшић - највећи политички супарник Драгана Човића. 

Комшић у интервјуу за БУКУ каже да је приједлог ДФ-а усмјерен ка испуњавању пресуда Европског суда за људска права. 


БУКА: Шта жели Драган Човић измјенама Изборног закона?

Комшић: Жели се етничка подјела ФБиХ на етничке изборне једнице, што онда води у коначници дефинитивној подјели државе БиХ. Те жеље нису у складу ни са Уставом ФБиХ, нити са Уставом БиХ, нити са пресудама Европског суда за људска права. Међутим, то ће остати само жеље. Нико није ни луд, а ни толики издајник да на то пристане. На данашњи дан 1993. године на град Сарајево пало је 3.777 граната. Тих дана вођени су они чувени Овен - Столтенбергови преговори који су предвиђали формирање три државе у држави Босни и Херцеговини. Ни под таквим терором није се пристало на ту етничку подјелу. Ко то данас има право пристати на то? Сад кад на  Сарајево се не испаљује хиљаде граната.

БУКА: Може ли Човић блокирати изборе?

Комшић: Може, уколико идуће године не буду хтјели гласати за усвајање буджета, пошто контролишу Дом народа, тј. имају већину (три) делегата у Клубу Хрвата у Дому народа Парламента БиХ, али им то не бих препоручио.

БУКА: ДФ је Интерресорној радној групи понудио свој приједлог измјена Изборног закона. По чему се разликује од ХДЗ-овог приједлога?

Комшић: Разликује се у својој суштини, зато што се наш приједлог наслања на пресуде Европскг суда за људска права које налажу отклањање етничке дискриминације, па смо на трагу тих пресуда предложили брисање етничког префикса при избору чланова Предсједништва, чиме се имплементира пресуда Сејдић-Финци, али и остале пресуде Европског суда за људска права. Мислим да је тај приједлог добро рјешење и знам да наилази на разумијевање и подршку код осталих политичких опција, за разлику од ХДЗ-а који је, видимо, усамљен у гурању својих антиевропских приједлога.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.