КОМШИЈЕ УВОДЕ ЦОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Одлучено и за шта ће бити потребне

И нису само вакцине.

BUKA portal / 20. октобар 2021

На сједници Кризног штаба за сузбијање пандемије коронавируса у Србији, одлучено је да у овој земљи буду уведене цовид пропуснице у угоститељским објектима у затвореном простору. Ове мјере важит ће од 23. октобра у 22 часа, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић. Цовид пропуснице биће потребне у угоститељском објектима искључиво послије 22 сата, прецизирала је.

Ана Брнабић, премијерка Србије је послије сједнице Кризног штаба рекла да ће Влада Србије сутра на сједници усвојити уредбу којом ће бити могуће да правно лице, предузетник или организатор догађаја имају право на улазу у угоститељске објекте да уз цовид пропуснице траже и документ са фотографијом – личну карту или пасош, на примјер.

“Имали смо неколико проблема које смо покушавали да ријешимо – не можемо да извучемо из базе МУП-а фотографије да би их ставили на цовид пропуснице јер је то база за које нису узимане”, рекла је Брнабић, позивајући се на став повјереника.

Она је додала да су зато нашли начин да цовид редари могу да траже на увид уз цовид пропусницу и лични документ са фотографијом, али да за то мора Влада да донесе посебну уредбу, тако да ће влада сутра на редовној сједници донијети ту уредбу. Додала је и “инспекције су спремне, комунална милиција је спремна”.

Она је нагласила да ће све инспекције контролисати примјену ових мјера – као што контролишу ношење маске, контролисат ће и цовид пропуснице.

Премијерка је  објаснила и шта све спада у цовид пропуснице и да то нису само вакцине.

Како је рекла, цовид пропуснице су:

  1. Валидна ковид пропусница са којом ћете моћи да боравите у угоститељском објекту након 22 сата је потврда о примању друге, односно треће дозе вакцине. За другу – она не смије да буде старија од седам мјесеци од примања. Тако да ако нисте примили трећу дозу седам мјесеци послије друге, неће вам бити валидан цовид цертификат.
  2. Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата – ако не желите да се вакцинишите а ако желите да боравите у угоститељском објекту након 22 сата.
  3. И негативан антигенски тест може служити као проусница али он је валидан само 48 сати.

Такође ће бити могуће да цовид пропусница буде и потврда да сте прележели ковид у претходних седам мјесеци. “Након тога сматрамо да није безбиједно да боравите у угоститељском објекту у то вријеме”, рекла је Брнабић.

Она је прецизирала да је и за странце валидан ЕУ цовид цертификат, као и цертификати других земаља са којима Србија има потписан споразум.

Премијерка Србије је прецизирала и да ништа од овог није ново и да када имате урађен тест – ви већ имате дигитални цертификат и можете да га покажете или у папирном облику или путем мобилног телефона, пише Н1.

На улазу ће цовид редари скенирати QР код и он ће показати зелено када је валидан и црвено ако није валидан.

Она није одбацила тезу да је у мањим срединама могућ проблем у имплементацији мјера цовид пропусница, али је истакла да угоститељских објеката који раде касније нема толико много, па ће успјети да их исконтролишу.

“Људи, не можете исконтролисати свако. Важно је да људи схвате личну одговорност. Ово није полицијска држава, ја не желим да живим у полицијској држави”, рекла је Брнабић.

Правила везана за цовид пропсунице у објектима послије 22 сата важит ће и за свадбе и за све друге прославе, рекла је.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.