Кон: Почело пуњење болница, не можемо с овим мјерама

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон упозорио је данас да је већ почело пуњење болница и да Србија "не може да дочека четвороцифрене бројеве с истим мјерама које су тренутно на снази".

BUKA portal / 22. јул 2021

 

Указао је да ће се повећати и број дневно откривених случајева заразе, као и да се то дешава и у још 20 земаља Европе, а најизраженије је у Британији.

"Не чека се ништа, мере су на снази, треба само да се спроводе и да се поштују. Искуство нам ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства", поручио је Кон, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Он је истакао да сви треба да схвате да ће борба с вирусом корона, ако се не вакцинишу, трајати још дуго.

Истакао је да постоје подаци који показују да у земљама које су високо вакцинисане се појављује број оних који су хоспитализовани, а да су вакцинисани.

"То је последица тога што долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних, Они имају далеко блажу клиничку слику, али се дешава. Чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно, јер ће се продужити све ово. Невакцинсање младих директно наставља ову пандемију", објаснио је Кон.

Рекао је да се очекује да се то догоди и код нас, као и да је та тема "на дневном реду", као и да неко рјешење мора да се донесе.

Говорећи о обавезној вакцинацији медицинских радника, истиче да је заустављена и вакцинација здравствених радника и да је око 50 одсто њих вакцинисано.

"Оно што је битно је да се и ту међу млађима и поготову женским особама јавио отпор због страха од једне тешке заблуде да вакцина може утцати на способост рађања. То никакве везе нема с истином. То је једна од основних разлога зашто је то успорено у том медицинском сектору", нагласио је Кон.

Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији, не само због себе, него због потенцијалне опасности за пацијенте.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.