КОНАЧНА ПРЕСУДА: БУКА побиједила Николу Шпирића на суду

Окружни суд у Бањалуци у Бањалуци преиначио је пресуду Основног суда у Бањалуци и досудио у корист портала БУКА у предмету "Никола Шпирић против Магазина БУКА"

BUKA / E.P. / 19. април 2021

Foto: BUKA

Новом пресудом Окружног суда у Бањалуци одбијен је тужбени захтјев Николе Шпирића да му се на име нематеријалне штете ради претрпљених душевних болова усљед повреде угледа и части због клевете на интернет порталу БУКА, исплати износ од 5000 КМ.

 

 

 

Како стоји у пресуди, право на слободу изражавања је загарантовано Европском конвенцијом и примјењиво је не само на информације и идеје које су примљене позитивно или је сматрају неувредљивим или изазване незнањем, већ и на оне које вријеђају, шокирају или узнемиравају, јер су то захтјеви плурализма, толерантности и широкоумља без којих нема демократског друштва, па нису испуњени услови за ограничење слободе изражавања туженог.

Изношењем чињеница о политичком животу тужиоца и стеченој имовини која се заснива на чињеницама које је тужени пронио из других извора, а које потичу из имовинског картона тужиоца, тужилац није демантовао, тј. није довео у сумњу истинитост спорног текста, па се тим изражавањем не вријеђа углед и част тужиоца" стоји у пресуди.

Даље се наводи да тужилац (Никола Шпирић оп. БУКА) није подузео потребне мјере да ублажи штету узроковану наводним клеветничким изражавањем, подношењем захтјева за исправку односно деманти пренесеног изражавања од стране туженог.

Из наведених разлога проношење изражавања у наведеним текстовима нема карактер клевете, која би узроковала штету угледу и достојанству тужиоца, а коју би био дужан да надокнади тужени као лице које је пренијело спорна изражавања и стога сагласно одредбама не постоји одговорност туженог", пресудио је суд.

Подсјетимо да је Уставни Суд Босне и Херцеговине крајем јануара 2021. године прихватио апелацију Центра за инфиормативну деконтаминацију младих у овом предмету те наложио Окружном суду да по хитном поступку донесе нову одлуку у складу са чланом ИИ/3х) Устава Босне и Херцеговине и чланом 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.