Коначно знамо зашто имунитет “полуди” од короне

Озбиљни респираторни симптоми ковида 19 последица су активности одређених имуних ц́елија, што може проузроковати дуготрајно запаљење плуц́а.

BUKA portal / 13. јануар 2021

 

Александар Мишарин са Универзитета Нортвестерн у Илиноису и његове колеге анализирали су течност из плуц́а 88 особа са тешком упалом плуц́а изазваном инфекцијом коронавируса.

ец́ина ових појединаца имала је у плућима висок број одређених врста Т ц́елија, које припадају ц́елијама имуног система и кључне су за одбрану од инфекција. Научници су такође открили да скоро 70 одсто алвеоларних макрофага, имуних ц́елија које се налазе у малим ваздушним врец́ицама плуц́а, садржи вирус САРС-ЦоВ-2.

Налази сугеришу да једном када вирус дође у плуц́а, може инфицирати макрофаге, које реагују стварањем запаљенских молекула који привлаче Т ц́елије. Т ц́елије заузврат производе протеин који стимулише макрофаге да стварају још више запаљенских молекула.

Ова упорна упала плуц́а може довести до последица опасних по живот и у принципу објашњава зашто се у телу услед ковид инфекције догађа цитокинска олуја која разара цео организам. Студија је објављена у часопису Натуре.

 

Нова.рс


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.