Концентриши се, баба: У октобру прва клапа филма бх. редитеља Пјера Жалице, улоге добиле велике регионалне звијезде

Босанскохерцеговачка кинематографија ускоро ће бити богатија за још један филм под називом "Концентриши се, баба" редитеља Пјера Жалице.

BUKA portal / 19. август 2019

 

Наиме, Сарајево Филм Фестивал и Турска државна радио-телевизија (ТРТ) поново су ујединили снаге како би продуцирали још два микро-буджетна играна филма у оквиру заједничког пројекта Сарајево град филма за глобалне екране (СЦФ ГС). 

Овај пут, пројект се фокусира на редитеље из југоисточне Европе чији филмови су претходно приказани и награђени на Сарајево Филм Фестивалу, а изабран је филм Пјера Жалице.

Директор Сарајево Филм Фестивала Мирсад Пуриватра, шеф међународних копродукција на турској РТВ Фарук Гувен, шеф индустријског одјела СФФ-а Јован Марјановић те редитељ Пјер Жалица на данашњој су конференцији за медије изразили задовољство оствареном сарадњом.

Нагласили су да ће филм обогатити бх. кинематографију те с нестрпљењем чекају реализацију пројекта, односно прву клапу филма.

И редитељ Жалица је задовољан сарадњом, те каже да је имао срећу да његов филм буде изабран и срећу што је то концепт који развија већ двије године.

Иако је филм нискобуджетни, Жалица наглашава заједничко опредјелјенје да не размишљају о филму као нискобуджетном, него као о потенцијалу да се направи добар филм. Он је мишљења да ће филм бити занимљив широком гледалишту и фестивалима.

- Узбуђен сам и задовољан што ћу филм радити са екипом коју поштујем, професионалцима са подручја БиХ и региона и у продукцији која је спремна радити захтјевне пројекте са малим буджетом и у врло кратком времену – истакао је он.

У филму ће играти Емир Хаджифазбеговић, Јасна Жалица, Никола Којо, Гордана Бобан, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Ведрана Божиновић, Бранимир Поповић и Мира Бањац, а Жалица каже да су глумци реаговали на причу филма и на основу тога пристали на сарадњу, са жељом да буду дио тога.

Снимање ће почети крајем октобра а завршити средином новембра, те се очекује да ће процес бити окончан у марту.

Филм је црна комедија, појашњава Жалица, о породици која се окупила око одра умируће мајке, а радња се дешава у задњим данима рата у Сарајеву, односно задњим данима мира који су у ствари задњи дани те породице јер се након смрти мајке распадне у не баш добрим односима.

- То може бити и алузија на распад бивше Југославије. У ствари, то је породична прича, духовита на наш начин и људима ће бити забавно гледати тај филм али ће им остати и кнедла у грлу – закључио је редитељ Пјер Жалица.

Иако се ради о нискобуджетном филму са средствима од 400.000 еура (за снимање, предпродукцију и постпродукцију), Пуриватра, Гувен и Марјановић сматрају да су додатна вриједност филма ТРТ и СФФ, те закључили да пројект не раде због профита, него за развој бх. кинематографије.

- Добра организација и поред ниског буджета, може бити будућност бх. кинематографије, јер кроз спајање са правим партнерима и стварање додатне вриједности, можемо надокнадити новчане недостатке – истакао је Марјановић.

Значај пројекта Сарајево град филма за глобалне екране (СЦФ ГС) је ревитализација бх. кинематографије.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.