Конференција о лидерству у Бањалуци - Није лако пословати у БиХ

"Није лако пословати у БиХ, о чему говори и сама чињеница да немамо превише страних инвестиција. БиХ није нарочито примамљиво тржите. И оно што имамо страних инвеститора, дошли су да користе природне ресурсе или монопол неког тржишта", рекао је данас у Бањалуци Саша Тривић, директор бањалучког предузећа "Крајина клас“.

Maja Isović Dobrijević / 09. фебруар 2017

Конференција “Лидерство у бизнису”, шеста по реду конференција коју организује Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ, одржава се данас у Бањалуци. Присутни су многи привредници који представљају своје компаније.

Конференеција у Бањалуци је посљедња у низу конференција, које су раније одржане у Тузли, Мостару, Бијељини, Бихаћу и Сарајеву.

 

 

Конференција о лидерству у бизнису организује се  ради унапређења квалитета дискусије о социо-економским реформама у Босни и Херцеговини, али и конкретних активности у том смислу.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ, амбасадор Ларс-Гуннар игемарк, рекао је да је веома важно да се настави сарадња ентитета у БиХ на проведби Реформске агенде, јер се највећи дио економских реформи одвија на тим нивоима власти. "Након годину и по дана провођења Реформске агенде, урађена је половина од планираног и важно је задржати стрпљење у ишчекивању њених пуних резултата. Грађани треба да се стрпе још мало, јер су сви показатељи добри, осим једног – процента директних страних инвестиција, гдје нема забиљеженог раста. То није резултат реформи или привреде, већ политике и политичке нестабилности у земљи", рекао је данас у Бањалуци игемарк.

Конференција у Бањалуци, као и оне које су раније одржане, фокусирана је на успјешне приче у пословном сектору Босне и Херцеговине, а истовремено се разматра и како економско окружење утиче на пословне прилике, раст компанија и економски развој.

 

 

Саша Тривић, директор бањалучког предузећа "Крајина клас“, рекао је да привредници у БиХ морају бити упорни како би превазишли све потешкоће у пословању. "Није лако пословати у БиХ, о чему говори и сама чињеница да немамо превише страних инвестиција. БиХ није нарочито примамљиво тржите. И оно што имамо страних инвеститора, дошли су да користе природне ресурсе или монопол неког тржишта. Врло мало има озбиљних страних компанија које помажу развитак БиХ", истакао је Тривић. Он додаје да је Реформска агенда потребна БиХ, иако има и неких рјешења с којима се не слаже, те да треба наставити даље радити како би и ефекти били бољи, те да се залаже за веће подстицајне мјере, посебно јер је привреда БиХ у технолошком заостатку.

 

 

На овом скупу, под слоганом "Корак по корак", своја искуства изнијели су успјешни привредници из области малих и средњих предузећа који стварају нова радна мјеста.

На конференцији су присутни представници пословне заједнице, локалних власти, НВО сектора и академске заједнице.

 

 

Поздравни говор на конференцији одржао је шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гуннар игемарк, а на конференцији учествују градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, Бојан Вуковић (ДВЦ Солутионс), Саша Тривић (Крајина Клас), Драган Нинић (Ланацо), Милош Тодоровић (Економски центар) и други.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.