Конференција о побољшању пословног окружења: Економију вратити у фокус јавности

Босанскохерцеговачка економија није довољно развијена, а неки од основних разлога за такво стање су комплициран и спор административни апарат, застарјела рјешења која уређују привредну дјелатност и недостатак културе рада и подузетничког духа, истакнуто је данас у Сарајеву на конференцији о побољшању пословног окружења у БиХ.

FENA / 28. јануар 2016

На конференцији, коју је организирао Центар за политике и управљање(ЦПУ) у оквиру свог програма „РеФорум“ и пројекта “Мониторинг социо-економских реформи”, учествовали су домаћи привредници из различитих сектора, представници локалних власти и истраживачи који су дискутовали о могућностима за побољшање увјета за успјешно пословање у БиХ.

-  Идеја конференције јесте вратити економију у фокус јавности и отворити дијалог о новом приступу доносиоца одлука према пословној заједници и потенцијалним инвеститорима. Циљ  конференције је да допринесе реформском процесу у земљи, те промовира рјешења за унапређење амбијента за пословање која долазе из приватног и јавног сектора – изјавио је извршни директор ЦПУ Адис Муховић.

Един Мехић, оснивач компаније Колектив, портала Посао.ба и стартуп акцелератора Бизоо казао је да су подузетничке вјештине универзалне вјештине које помажу било којем појединцу да се боље снађе на тржишту рада, као и да има више избора на том тржишту.

- Ми смо земља с најнижим бројем предузетника по становнику у Европи, а такођер смо међу задњима по броју новооснованих компанија - навео је Мехић.

Подузетништво, како је истакао, треба охрабривати на различите начине и стимулирати адекватним мјерама.

- Посебан проблем је приступ капиталу јер не можете само кредитима стимулисати привреду. Постоји низ успјешних економских система који имају различите фондове, а један од њих је фонд ризичног капитала гдје ћете ви заједно с подузетником подијелити ризик и олакшати му да започне посао - додао је Мехић.

Навео је да је велики процент нових послова у БиХ генериран из малих бизниса. То је начин како да креирамо радна мјеста, а компаније такођер треба стимулирати да постану извозно оријентиране што је један од увјета за раст.

- У недавно објављеној публикацији коју је Вијеће страних инвеститора (ФИЦ) радило с УСАИД/Сида ГОЛД пројектом као највеће препреке улагању у БиХ наше чланице су идентификовале политичку нестабилност, обимну бирократију и администрацију, неефикасност извршења судских одлука, као и законодавство које не потиче заједничка улагања - изјавила је Сања Миовчић, извршна директорица Вијећа страних инвеститора.

Издвојила је да су међу њиховим основним препорукама инвестиције, извоз и индустрија.

- Потребан нам је индустријски раст, прије свега производња која ће довести до стварања нових радних мјеста и раста економије – додала је Миовчић.     

Локалне власти могу значајно побољшати пословни амбијент на опћинском нивоу, а економски развој опћине Тешањ често се наводи као један од најпозитивнијих примјера у БиХ.

Начелник Опћине Тешањ Суад Хускић је казао да је суштина у успјешном односу јавног и приватног сектора и схватања властитите одговорности оба сектора те посвећености раду.

- Озбиљно смо приступили реформи јавног сектора, не ради маркетиншке промоције, него с циљем ефикасноти и резултата.  Мјеримо сваки од административних процеса, сваку врсту послова коју радимо и сваки посао  појединачно. На кварталном нивоу анализирамо колико смо били успјешни и постављамо себи годишње циљеве да будемо бржи и још ефикаснији- казао је Хускић.

Тренутно имају готово 2.400 пословних субјеката, а у прошлој години су забиљежили пораст броја регистрираних пословних субјеата у свим аспектима, од пословница до обрта и других облика организовања.

- Самим тим имали смо и пораст броја запослених у прошлој години, а за посљедње три године имали смо раст броја запослених од 1.800 људи, што у нашем случају значи да је 20 посто растао број запослених у посљедње три године - изјавио је Хускић.

Посебна тема конференције посвећена је улози медија у реформама о чему ће говорити Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник медијског портала Бука и Фарук Борић, директор Федералне новинске агенције ФЕНА. О Е-регистрима и е-управа као инструментима за ефикасност и транспарентност говориће Дарко Бркан, предсједник организације Зашто Не? и коаутор анализе Е-регистри и е-управа у БиХ као инструменти за ефикасност и транспарентност.

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.