Конференција у Бањалуци: ДЕМОКРАТСКА ИЗГРАДЊА И ДЕМОГРАФСКА ОБНОВА У БИХ

Бањалучки центар за људска права и Фондација Фриедрицх Еберт Бања Лука организују конференцију под називом: „Демократска изградња и демографска обнова у БиХ”.

BUKA portal / 18. новембар 2019

Foto: Ilustracija

 

На овом догађају, који ће се одржати 19. новембра 2019. године (уторак) у хотелу „Босна” у Бањој Луци са почетком од 11 часова, биће одржана презентација истраживања о одласцима из БиХ и корелацији са развојем демократије, два излагања и једна панел дискусија о проблемима одласка становништва из БиХ те како зауставити тренд одласка и градити демократске институције.

Када причамо о ситуацији која се дешава у цјелокупној Босни и Херцеговини проблеми са којима се грађани свакодневно суочавају су вишеструки. Међу грађанима влада апатија, у самом друштву је примјетан велики степен сиромаштва и недостатка основних средстава за живот великог дијела популације, институције нису функционалне, демократија се не схвата као модус „живљења” државе, а корупција, непотизам и самовлашће, доводе до тога да је огромна већина грађана незадовољна животом. Због горе набројаних, али и многих других разлога, демократски капацитети нису на најбољи начин изграђени, нити су идеје модерне демократије нашло плодно тло у БиХ. Усљед оваквог комплота, дошло се до ситуације у којој постоји константан тренд одласка појединаца из државе.

Догађај је отворен, слободан и бесплатан за све заинтересоване грађане, а посебно за новинаре, правнике, социологе и политикологе као и студенте журналистике, права, социологије и политикологије.

Излагачи на овој конференцији су: Давор Бобан, професор на Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу, који ће излагати тему о демократији и национализму и Драшко Маринковић, професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, који ће причати о демографским трендовима у БиХ.

Панелисти на овој конференцији су: Јелена Тривић, народна посланица – ПДП, Денис Шулић, народни посланик – СНСД и предсједник Младих социјалдемократа, Александра Чавић, СДП Бања Лука и Марио Микулић, Предсједник Младежи ХДЗ БиХ.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.