Контроверзни бизнисмен Каја преузима Нову банку

Компанија „МГ Минд“, у власништву бизнисмена Младена Милановића Каје, купила је акције Нове банке за 2,9 милиона КМ, а у наредним данима ће кроз још неколико милионских трансакција постати највећи појединачни акционар банке, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Блок послом на Бањалучкој берзи „МГ Минд“ је јуче купио 4.151.303 акције по цијени од 0,7 КМ по акцији.

Како сазнајемо, „МГ Минд“ данас би требало да купи још један дио акција за око четири милиона КМ, а у наредним данима требало би да постане власник од 15 до 20 одсто капитала банке, што ће га коштати од 15 до 20 милиона КМ.

Милановић ће ових дана купити максимално 10 одсто, а потом сачекати сагласности Агенције за банкарство Републике Српске за даље преузимање, за шта је већ поднио захтјев.

Акције „МГ Минду“ су одлучили продати тренутно највећи појединачни акционар и бивши директор Нове банке Милан Радовић који има 7,9 одсто акција банке, „Интерпромет“ Нови Град Драгана Пилиповића у чијем власништву је 6,2 одсто, породица Авлијаш која има 3,2 одсто акција, те фирме „Финанц“ која има три одсто и „Еуролине“ са 2,5 одсто акција банке.

Досадашња просјечна тржишна цијена акција Нове банке на Бањалучкој берзи била је нижа за осам фенинга од цијене коју је пристао платити Каја. Номинална вриједност сваке од 134.637.768 акција Нове банке је једна марка или укупно близу 135 милиона КМ, а реално, односно тржишна вриједност, према трговини између Каје и постојећих акционара од 0,7 КМ, је 100 милиона КМ.

Младен Милановић потврдио је за ЦАПИТАЛ да ће након куповине акција од постојећих власника бити највећи појединачни акционар Нове банке.

Планирам да преузмем 15 до 20 одсто акција. Ово је добро посложена, стабилна и што је важно домаћа банка. Синергијом са мојим осталим компанијама створиће се могућност за њен додатни развој и јачање на банкарском тржишту“, рекао је Милановић.

Он каже да ће Нова банка чији су највећи акционари домаћи привредници бити знатно више флексибилнија према компанијама из Републике Српске за разлику од банака којима су централе у иностранству.

Оно што је најважније за све клијенте, пословна политика банке се неће мијењати“, рекао је Милановић.

Поред „МГ Минда“ Младен Милановић Каја је власник и бањалучке “Тржнице”, “Чистоће” Бањалука, “Мркоњићпутева”, а послује и у Словенији.

Промјене у Новој банци почеле су почетком новембра са смјеном Милана Радовића са мјеста предсједника Управе Нове банке након што је одбио да поднесе оставку, коју је од њега под политичким притиском тражио Надзорни одбор.

За новог директора именован је Горан Авлијаш, дотадашњи Радовићев замјеник.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.