Дружење у Мозаику нам је једина срећа у животу, овдје долазимо да одморимо душу

Корисници Мозаика пријатељства су сложни у једном - неће дати да се Удружење затвори. Градоначелник Бањалуке изјавио је да Мозаик пријтељства неће бити затворен.

Maja Isović Dobrijević / 14. фебруар 2019

Foto: BUKA

 

 „Лијепо нам је овдје. Да нам није лијепо, не бисмо долазили свакодневно. Дружимо се, имамо активности, два дана седмично имамо радионице, правимо декупаж, забављамо се. Ко хоће игра се 'не љути се човјече' или картама. Стварно нам је лијепо. Сваки дан долази око 40-50 људи, и већином су то људи који долазе само на дружење и који не припадају јавној кухињи, већ долазимо на дневно дружење. Мирослав је стварно коректан према нама и жао нам је што се сад десила ова ситуација око могућег затварања удружења. Треба се изборити за 900 људи, нахранити их. Ја сам дошла да дам подршку и Мирославу и Удружењу“, рекла је за БУКУ једна старија госпођа која је корисница дневног центра у Удружењу Мозаик пријатељства.

У просторијама Мозаика пријатељства данас је било препуно корисника јавне кухиње и дневног центра и сви су дошли да дају подршку Мирославу Субашићу и удружењу за даљњи рад. Све их је шокирала прича о могућем затварању удружења, али и сложни су у једном- они неће дати да се то деси. Људима који долазе у Мозаик ово је једина срећа, многи кажу да су најсретнији кад се друже са пријатељима, да ту могу да „одморе душу“.

 

 

„Ово што нам се догодило са овим удружењем Мозаика је за пожелити. Они који су против тога мисле да неће старост дочекати. Све што овдје уживамо јесте захваљујући Мирославу који брине о нама, о људима трећег доба. Сваки дан сем викенда долазим овдје и супер нам је. Овдје углавном долазе пензионери и жене које су саме. Дружимо се, имамо кафу и чај. Ово удружење се не може затворити, ми то нећемо дозволити. Ми смо овдје већ годинама. Већином су жене које су саме. Они нам ручак направе, музику имамо, шта год да добију подијеле са нама. Славили смо Нову годину, Божић, све. Цијела Бањалука дође и забавља се“, каже нам још једна госпођа која је корисница дневног дружења.

Још једна госпођа додаје да је и њој лијепо и да не може замислити дан без дружења у овом Удружењу.

„Јутрос сам на радију чула да би се удружење могло затворити и нисам могла вјеровати шта чујем. За празнике добијамо пакете. Фино нам је. Само што не почнемо плесати“, шаљиво нам каже ова госпођа, која иначе живи сама у Бањалуци.

Још једна корисница каже да долази у Мозаик пријатељства сваки дан. „Долазим да извадим из душе ону муку коју осјећам“.
„Ми ништа друго немамо, не могу нам ово укинути“.

 

 

Мирослав Субашић из Удружења Мозаик пријатељства рекао је да је био повријеђен када су инспектори рекли да мора да затвори јавну кухињу овог Удружења и јавно купатило које користе стари и немоћни грађани, као и они социјално угрожени.

„Град Бањалука и предсједница РС Жељка Цвијановић дали су подршку нашем Удружењу, добили смо и награде и плакете. Инспектори су ми рекли да имам два дана да створим дозволу или ћу да платим казну следеће седмице у износу од 4.000 КМ, а ја нисам власник овог простора“, казао је новинарима видно узнемирени Субашић.

Додаје да у Бањалуци „ниче толико зграда, а можда чак и здравствених установа које постоје у ко зна каквом стању, а овдје када сиротиња иде у тоалет, све је направљено како доликује човјеку и зато је мене то повриједило. На крају сам рекао да ја немам новца и да ћу ићи у затвор ако ми стигне толика казна“.

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће Удружење грађана „Мозаик пријатељства“ несметано да настави рад, те да је он већ јутрос издао налог да се у Градској управи града Бањалука у најкраћем могућем року ријеши проблем легализације објекта овог Удружења.

Подсјетимо, проблем је настао јуче када су инспектори Републичког инспектората Мирославу Субашићу, секретару Удружења грађана „Мозаик пријатељства“, рекли да има два дана да легализује објекат који Удружење користи, а власник је Град Бањалука.

Градоначелник је рекао да Удружење „Мозаик пријатељства“ ужива подршку Града, те да је данас дошао да пружи подршку, након што су се јуче десиле одређене компликације у инспекцијском надзору.

 

 

„Простор који Удружење користи Град му је додијелио за хуманитарну активност коју проводи. У децембру им је Град додијелио и додатни простор који тек треба да се уреди. Објекат је градски и нико не зна од када је у власништву града. У архиву Градске управе као и у Архиву РС нема дозвола за постојећи објекат, те ће Градска одјељења провести кроз Градску управу процес легализације објекта, да би Удружење несметано наставило да ради. Легализација објекта ће бити ријешена, а очекујемо да ће Удружење добити још додатни простор да може проширити свој рад“, рекао је Радојичић данас новинарима након обиласка Удружења Мозаик пријатељства.

 

 

Он је додао да у овом случају треба имати један људски приступ, јер бирократских тема можемо сваки дан наћи колико хоћемо.

„Нелегалних објеката у Бањалуци има десетине хиљада. Град је са добром вољом и намјером Удружењу које ради добар посао дао овај простор и све се може ријешити са мало комуникације и људског приступа. Били смо изненађени овом компликацијом која се јуче десила са Инспекцијом. Зато сам јутрос и дошао да кажем да се овдје наставља рад."

 

Везан текст:

Огласио се и Инспекторат РС о случају Мозаика пријатељства

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.