„Корона генерација“ – како пандемија погађа омладину

Иначе се виђају са пријатељима, организују журке и много путују. За младе људе ништа од свега тога више није нормално. Управо стасава цијела „корона генерација“ – то ће имати посљедице, кажу стручњаци.

BUKA portal / 19. октобар 2020

 

У кварту Берлин-Нојкелн петком увече иначе све врви од младих. Али повећање броја новозаражених већ у пола десет навече показује посљедице. Барови су још попуњени онолико колико правила одстојања дозвољавају, а то значи да су у односу на уобичајену гужву петком – полупразни.

Гости мирно сједе, за билијарским столовима и на стоном фудбалу носе маске. Пред вратима више нема мноштва људи као до прије десетак дана.

Спорадични туристи траже остатке ноћног живота. Један пролазник каже да су људи у тридесетим теже погођени ограничењима од омладине: „Они можда траже некога да оснују породицу. Овако се смањују шансе да некога упознају.“

„Није као раније“

Шлеска капија (Сцхлесисцхес Тор) десет минута прије обавезног фајронта у 23 сата. Прије него што се локал затвори, Линус узима још једно пиво. Управо је навршио осамнаесту годину: „Ма да, придржавам се правила у вези са короном. Али ништа није као раније, када си могао да идеш тамо и овамо и на ђускање, да проведеш лијепо вече.“

Његов друг Лијам додаје: „За младе је тешко да се држе ограничења. Јасно је да хоћемо да се дружимо. Али је исто тако јасно да морамо да заштитимо старије људе."

Ови младићи нису за приједлог да се савезна полиција укључи у контролу придржавања мјера. Кажу да разумију ако полиција интервенише када је у питању велико окупљање са педесет и више људи, али не одобравају кажњавање при најмањем преступу.


Пропуштене шансе

Михаел Корстен, професор социологије на Универзитету Хилдесхајм, у истраживачком раду се усредсриједио на „корона генерацију". Провео је анкету међу младима о „социјалној дистанци“. Резултати су изненађујући: „Иако та генерација рутински употребљава дигиталне друштвене мреже, велики број младих људи веома добро разликује стварни и дигитални свијет“, каже Корстен.

Он сматра да ће пандемијска криза имати дугорочне посљедице на планирање живота код младих. Већ постоји цијела генерација чија је будућност на чекању и стално мора да проналази нову оријентацију.

То би, према професору Корстену, могло довести до велике фрустрације. Неке шансе у стицању знања и искуства као и у приватном животу не могу се надокнадити, каже он, и као примјер наводи уобичајену годину добровољног рада у иностранству послије средње школе.

Професорка економије Регина Рифан очекује да ће ова генерација имати такозване „ефекте ожиљака“ – јер ће млади људи пропустити доста у школи и на факултетима. Због кризе ће, додаје Рифан, по првом запослењу бити мање плаћени него генерације прије њих, а то се можда не може поправити током цјелокупне каријере.

„Нећемо у кревет у једанаест навече“

Петнаест минута послије званичног фајронта у Берлину. Три другарице, Неле, Јоланда и Белен, би под нормалним околностима тек сада изашле у провод. Управо су завршиле студије или стручну обуку и осјећају да пандемија гуши њихову животну радост.

„Мислиле смо да послије студија или стручне школе можемо да предузмемо нешто стварно добро", каже Неле и жали се да је све окончано прије него што је и почело: „Хтјеле смо у иностранство, да стварно путујемо. Имамо наше дипломе у джепу, а сада све ово само иде на живце.“

„Сви су се помирили са ситуацијом. Али многима то значи одузимање личне слободе да не могу ноћу да излазе. Ипак, на неки начин нам је то потребно“, каже Белен.

Она додаје да у једанаест навече више нигдје не могу да оду. „Наравно, нећемо да стварамо неку велику групу, али ипак нећемо у петак у једанаест да идемо у кревет."

Социолог Корстен сматра да је то природна генерацијска потреба: „Прославе у млађем животном добу подразумевају и изгарање. Млад човјек жели да искуша границе. И то баш заједно са другим људима.“

„Корона генерација" се спрема за нова ограничења. Они које смо срели у Берлину, кажу да ће се придржавати свих мјера. Али свима је јасно да ће много тога пропустити у берлинским ноћима.


ДW


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.