КОРОНА КРЧКА У ЦРНОГОРСКОМ ЛОНЦУ

До зла бога популистичка одлука црногорске власти да и јавним списковима ратује са корона вирусом, однијела је и прву жртву – командант Морнарице Војске Црне Горе спроведен је у карантин, уз кривичну пријаву, и биће смијењен са дужности.

Slavko Radulović / 25. март 2020

 

Мртва је трка шта је бизарније – привремена мјера да се објаве имена и адресе самоизолованих, или што се баш неко ко је цио живот навикао да слуша и изговара ријеч - разумијем, дрзнуо да мало прошета до дућана, упркос наредби да је строго забрањено четрнаест дана нос промилити из четири зида. 

Имајући у виду атмосферу коју креирају зараћене стране, сасвим је, међутим, нормално што се у истом том дућану затекао савјесни грађанин, или можда какав пакосник, и једним окидањем скинуо главу нашем капетану. Уз претходно добро проучавање подужег списка самоизолованих и сазнање да је и непослушни командант на њему.

Као што знате, Црна Гора је дуго била једино мјесто у Европи без короне, а постала је једина држава на дуњалуку са јавно објављеним именима самоизолованих. Међу којима је, бар се надам, већина здравих, иначе најебасмо.

Како добар глас одјекне, чујем да су и неке босанске општине примијениле црногорски рецепт, али да су их више истанце зауставиле. Код нас, рођаци, нема шансе да се то деси, док је гласовите, пазите назив, Агенције за заштиту личних података. Тамо столује такав кадар да бих се смио заклети да би подржали и евентуалну одлуку власти да, у циљу заштите нације, болесним и сумњивим на реверу зашију жуту траку, рецимо са словом „К“.

Но, нисам сигуран да знате да списак има и унапријеђену верзију, јер ипак живимо у доба великог технолошког и сваког другог развоја. Захваљујући незнаном јунаку, сваког Црногорца само два клика на рачунару или телефону, уз интернет конекцију, дијеле од капиталне информације – ко су самоизоловани у најближем окружењу. Не спрдам се, части ми, ево видим да је најближи на 250 јебених метара, са све именом и презименом и адресом јазбине. Али, мојне Босанци да препишете и овај бисер црногорски...

С обзиром да од појаве короне не фали параноје, несојлука и малограђанштине, тврду вам вјеру дајем да би се зачас формацијски попунила и дивизија добровољаца спремних да даноноћно обилазе адресе изолованих. Ако је дома – добро и јес', а ако није – јуриш да се нађе. А онда и добро умлати, да му не падне на памет други пут, ако претекне табање.

Не претјерујем, вала, нимало, али ипак је вјеродостојније чути мишљење експерта, клиничког психолога Радоја Церовића: 

„Наши механизми мржње, стигматизације и ксенофобије су дубоко укоријењени и они су у примитвним друштвима или чопорима имали јасну функцију и оправдање. Данас говоримо о страшном повратку на те инстинктивне системе. Границе се затварају, страх од свакога ко долази из даљине је експлодирао. То ће све довести до драматичних повратка десничарских и дискриминаторних идеологија. Црна Гора не представља ту изузетак”, казао је Церовић за подгоричке „Вијести“.

Црногорски чопор данас доминантно подржава  скандалозну и неуставну одлуку Владе. Пјениће сатима о томе како је то за опште добро, а само ријетки ће искрено признати да их је страх за сопствену и гузице ближњих.

Ипак, све се своди на питање – кроје ли нам у доба короне капу, и у којој мјери, партијски ухљеби и мудросери, или пак стручњаци. Кад чујете министра здравља  Алена Шеранића, просто помислите – на коњу смо. Али, на сваког ученог Шеранића дође ко зна колико ликова налик директору мостарске болнице, знаном по „умисто сприда уша нам је сазад“, палацавом језику и прсту у устима. Или министра који удари на телевизију чије камере вјеродостојно дочараше да не зна да стави заштитну маску...

Црногорски министар здравља није љекар као Шеранић, нужно не мора ни бити, већ је економиста. У фотељу га је довела партија, а корона пољуљала лагодну функцију. Шта да ради човјек, шта он зна о вирусима. Срећом, зна епидемиолог Сенад Бегић, човјек и са новинарским даром – да и неписменој баби објасни о чему се ради, кога сасвим сигурно политика није довела на мјесто помоћника директора Института за јавно здравље. Но, лако је Бегићу, држи се науке, ради по ваздан и спасава нацију, а министар је на јаде. Ситан је проблем колеге му - партијског војника босанског.

И, гле случајности, опет су проблем ђавоље маске. Односно фотографије на којима министрова ђеца позирају са скупим и учинковитим маскама, кодног имена Н95. Стигоше те фотографије и до љекара на првој линији одбране од смртоносне короне, па се из Синдиката доктора медицине пожалише премијеру – ми немамо ни обичне маске, а ђеца министрова их користе за забаву.  

Предсједница Синдиката, уједно и епидемиолог, драматично саопшти да на првој линији одбране играју на срећу, јер заштите немају. Оголи сурову стварност да је пацијенте прегледала неадекватно заштићена, али да је имала срећу да нијесу били заражени. Рече да фали и обичних рукавица и узорака за тестирање, али да има довољно наочара и визира јер су их нашли у – великим трговинама грађевинског материјала! Поручи жена да морају водити рачуна о сопственој сигурности како би остали на ногама и помогли људима, али и упозори да ће у супротном „сви здравствени радници који брину о зараженима бити заражени”.

Сви нијесу заражени, али је у карантину завршила цијела смјена Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе, након што је, неадекватно заштићена, дошла у контакт са зараженим. 

Иста судбина снашла је и десетак здравствених радника из Херцег Новог, гдје је регистрован једини смртни случај од корона вируса, а оба случаја прикривала је за здравље забринута црногорска Влада... 

Открише из Синдиката медицине још сто јада за које је одговоран и министар – економиста. Заборави он све јавне похвале и све вечерње аплаузе за љекаре, и одговори у уобичајеном политичко-демагошком стилу. Биједно је и мизерно, вели наш министар, политичке и било које поене прикупљати на нечијој дјеци, у борби против њега лично и пожали се да му уходе кћерку на друштвеним мрежама. И ту се прича прекиде, ако је не актуелизује премијер, мада чисто сумњам, иако рече да неће толерисати привилегије...

Од када је чудо звано епидемија корона вируса окренула живот наопачке, социјална дистанца ми је најиритантнији израз у употреби. Нема то везе с поштовањем једне од донесених мјера, проблем је чисто језичке природе. Јасно да је у борби са вирусом јако битна дистанца, или удаљеност. Кад све ово прође, пожељно би било трајно се удаљити од сулудих и бахатих политика и незнања. 

На примјер политике која испослује са банкама „повољност“ за грађане – да могу и да не плаћају кредит у наредна три мјесеца због ситуације са короном. А онда се испостави да ће банке додатно профитирати у кризно вријеме, одосно да ће рата за кредит након мораторијума малчице бити и већа. И, никоме ништа, изио вук магарца. 

Још би важније било удаљити се од политичара који образа немају, а гузици се не боје.

Али, и од глупости – да је нормално и безопасно да десетине и стотине људи користе једну кашичицу у доба епидемије смртоносног вируса, па и кад је ријеч о светом причешћу.

Незнање, глупост и неодговорност у доба короне неријетко се и главом плаћа, а тога црногорски чопор постаје све свјеснији док се одиграва битка за Тузи. Немали број старијих Босанаца  зна за мјесну пијацу, на којој се деведесетих година прошлог вијека трговало свим и свачим. У међувремену, варошица се отцијепила од Подгорице и постала независна комуна... 

Од уторка вече, у својеврсном је карантину, а због броја заражених и ситуације – смркнута су лица надлежних... 

Држите палчеве Тузима, људски је, а можда су вас и храниле.   

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.