Корона: Меркел за збијање редова на међународном плану

Национализам је у пандемији нашао прилику за своје ширење. То за политику и привреду не значи ништа добро. Њиме су погођени и међународни односи и сарадња. Канцеларка Меркел не крије забринутост.

BUKA portal / 22. мај 2020

Када, гдје и како ће се одржати сљедећи самит Г7? САД тренутно предсједавају групом од седам водећих индустријских земаља свијета. У марту је из Вашингтона најављено да ће се самит први пут одржати као видео конференција због пандемије короне, а твит америчког предсједника Доналда Трумпа је отворио шпекулације. Трумп разматра да одржи састанак у Цамп Давиду, љетњиковцу америчког предсједника. "То би био сјајан знак нормализације!" – написао је он.

Да ли и остали шефови држава и влада то сматрају "сјајном идејом" и да ли би отпутовали у Вашингтон? Канцеларка Ангела Меркел то не жели коментарисати. Само је рекла: "Сачекајмо да видимо како ће се ствари развијати”, остављајући до знања како јој је политички садржај далеко важнији од форме. "У којем год облику се одвијао састанак Г7, било у виду видеоконференције или другачије, дефинитивно ћу се борити за мултилатерализам, то је јасно – како у оквиру Г7 тако и у оквиру Г20”, истакла је њемачка канцеларка.


Ни мање ни више већ мултилатералност

Сви знају колико критично амерички предсједник гледа на међународну сарадњу. То редовно изазива спорове међу чланицама Г7. Пандемија короне само је погоршала ситуацију. "Мултилатералност је била суочена с великим изазовима и прије пандемије. Изазови се нису смањили", рекла је Ангела Меркел у Берлину, након округлог стола са предсједавајућим пет водећих економских и финансијских организација свијета.

Једном годишње канцеларка Меркел размијени мишљења с челницима Организације за економску сарадњу и развој ОЕЦД, Међународног монетарног фонда (ММФ), Свјетске трговинске организације (WТО), Свјетске банке и Међународне организације за рад ИЛО. Ове године они су се састали по дванаести пут и први пут путем видео конференције.

Најдубља криза

Сви су се сложили да је ширење вируса короне гурнуло свијет у дубоку глобалну рецесију. Национализам, који се све више шири, не чини ситуацију ништа бољом. Многе се земље све више економски изолују. "Одговор на пандемију засигурно не може бити поновно подржављавање односно "ренационализација”  свих међународних ланаца опскрбе", упозорила је канцеларка. "Тада би сви платили врло високу цијену." Стога је, по њеном мишљењу, јачање међународног трговинског система од великог значаја.

"Одговор на пандемију не може бити подржављавање свих међународних ланаца опскрбе", упозорила је канцеларка Ангела Меркел

"То не значи да у неким областима нећемо морати направити већу диверзификацију (оп. ред.: стратегија улагања у шири асортиман роба и услуга)", каже Меркел, позивајући се на производњу важних лијекова или заштитне медицинске опреме, што је на почетку пандемије короне била дефицитарна роба у Европи.

Расте сиромаштво и глад

Шеф Свјетске здравствене организације (WТО) Роберто Азевêдо је на видеоконференцији истакао како постоји велики број протекционистичких мјера. Ограничења извоза хране су посебно забрињавајућа. "Наравно да знамо да незапосленост и резултирајуће сиромаштво могу брзо изазвати глад. Зато је опскрба храном од посебног значаја и у наредним мјесецима", нагласила је канцеларка Меркел.

Канцеларка је додала и како је генерални директор Међународне организације за рад (ИЛО) Гуy Рyдер истакао важност отварања нових радних мјеста у сиромашним земљама. Уколико би се у развијеним земљама смањила потрошња, то би имало драматичне посљедице. Борба против сиромаштва стога ће постати важна у наредним годинама - посебно јер недостају финанцијске могућности за велике потицајне програме у економски слабије развијеним земљама. "За Нјемачку то значи: не смањивати развојну помоћ, већ наставити са улагањима", каже канцеларка.


Вакцина за све

"Сви смо били увјерени да је заједничко, координирано а не једнострано дјеловање прави одговор", нагласила је Ангела Меркел. Ово се односи и на проналазак вакцине против вируса и добре могућности за изљечење. Стога би се на њих требало гледати као на „заједничку глобалну робу" и учинити их доступнима свима. Њемачка и други већ су дали свој допринос томе на донаторској конференцији почетком маја.

Све у свему, разговор канцеларке са челницима водећих свјетских економских и финансијских организација вртио се око свих оних питања која ће се такође наћи на столу на самиту Г7. Гдје год, кад год и како год, под америчким предсједавањем, буде одржан састанак најразвијенијих индустријских земаља свијета.

 

ДW


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.