"Корона-закон" усвојен након цјелодневне расправе и бурне ванредне сједнице

Колоквијално назван 'корона-закон', овај акт предложен је, према образложењу Федералне владе, у циљу ублажавања негативних економских посљедица по привреду

BUKA portal / 24. април 2020

Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине одобрио је касно синоћ на ванредној онлине сједници Приједлог закона о ублажавању негативних економских посљедица, насталих усљед глобалне пандемије корона вируса.

Колоквијално назван 'корона-закон', овај акт предложен је, према образложењу Федералне владе, у циљу ублажавања негативних економских посљедица по привреду Федерације, имајући у виду огромне негативне економске посљедице које ће у наредном периоду настати као посљедица стања несреће с обзиром на то да је велики број привредних субјеката обуставио рад, што доводи до значајног поремећаја нормалних токова пословања.

Овим законом прописују се: субвенционирања доприноса за обавезна осигурања, обустава обрачуна и плаћања затезне камате на јавне приходе, укидање обавеза плаћања аконтације пореза на добит, укидање обавеза плаћања аконтације пореза на доходак од самосталне дјелатности, прекид свих управних, парничних, ванпарничних и извршних поступака за вријеме стања несреће, прекид обрачуна затезних камата на закашњела плаћања у дужничко-повјерилачким односима, прекид принудне наплате, одржавање стабилности појединих исплата, одгода примјене прописа те успостава Гаранцијског фонда.

Влада Федерације БиХ је данас такођер одржала њену сједницу на којој је утврдила своје амандмане на Приједлог закона о ублажавању негативних економских посљедица. Будући да је она предлагач закона, амандмани су аутоматски постали саставни дио приједлога тог акта. Једним од ових амандмана је, с циљем јачања финансијске дисциплине, предложено смањење са 90 на 60 дана након престанка стања несреће периода у којем неће бити обрачунаване затезне камате на јавне приходе.

Предложен је и амандман по којем је Развојна банка ФБиХ дужна квартално извјештавати Владу ФБиХ о управљању Фондом за осигурање кредита, а Влада ће у року од 15 дана по завршетку квартала, тај извјештај доставити Парламенту ФБиХ. На овај начин је осигурана транспарентност кориштења средстава Фонда, образложено је из Владе.

Влада није прихватила мноштво амандмана, изузев неколицине дјелимично, које су на Приједлог закона о ублажавању негативних економских посљедица уложили неки заступници Представничког дома или заступнички клубови. Ти амандмани нису добили већинску подршку ни у вечерашњем изјашњавању Дома у цјелини.

Осим 'корона закона', заступници су на овој сједници већином гласова претходно одобрили и Пиједлог ребаланса овогодишњег федералног буджета, уско повезаног с будућим законом.

Ребалансирани буджет укупно износи 5,5 милијарди КМ, што је за 11 посто више од досадашњег укупног износа, образложио је заступницима федерални премијер Фадил Новалић.

Казао је да се Влада као предлагач буджета, у припреми ребаланса, суочила с двоструким притиском – с једне стране, са сачињавањем релевантних и реалних пројекција очекиваног умањења прихода од пореза и доприноса као посљедицом пандемије коронавируса, а с друге стране, с потребом да се планира стабилизацијски фонд који ће осигурати значајан новац за помоћ привреди и привредним субјектима у ФБиХ.

Пројекције на приходовној страни се базирају на очекиваном паду потрошње, првенствено приватне, усљед чега је очекивано смањење нето прихода од индиректних пореза 15 посто, затим прихода на добит од 21 посто; доприноси за пензијско-инвалидско осигурање пројицирани су у износу мањем за 15, 2 посто (за 315 милиона КМ). Ово посљедње је, по премијеровим ријечима, у нето износу „далеко највећа деформација“.

- Влада ће у наредном периоду врло пажљиво пратити наплату ових категорија прихода, па ће у случају значајаног одступања, подузети законом предвиђене коректвине мјере. Наглашавам да је ово вријеме достигнутог врхунца проглашене пандемије коронавируса. Чињеница је да је и даље потпуно непознато колико ће трајати и како ће се колико-толико нормализирати стање. Врло је тешко и незахвално направити пројекције кретања макроекономских индикатора, нарочито пројекције наплате прихода од индиректних пореза и доприноса – казао је Новалић.

Расходовна страна буджета је претрпјела значајне измјене због потребе да се помогне привреди, односно планира значајан новац у стабилизацијском фонду, додао је премијер те као карактеристику буджетског ребаланса навео планираних 500 милиона КМ у фонду за стабилизацију привреде, који ће послужити за примјену закона о ублажавању негативних економскиих посљедица у увјетима пандемије, што је дио пакета мјера Владе ФБиХ за помоћ привреди и привредним субјектима.

Осим тога, Новалић је навео планираних 20 милиона за успоставу гарантног фонда при Развојној банци ФБиХ, што би с преосталих 80 милиона који су већ тамо алоцирани, представљало потенцијал од 100 милиона КМ, који би, у разговору с банкама, био мултиплицирани капацитет гаранција у износу од 500 милиона КМ.

Додатних 21 милион КМ планиран је ребалансом буджета за здравство, три милиона за карантене и 18 за санацију посљедица пандемије коронавируса.

Планирано је и 200 милиона као помоћ нижим нивоима власти, кантонима, казао је такођер федерални премијер.

Осим ребаланса буджета и предложеног закона о ублажавању негативних економских посљедица, за чије ступање на снагу је потребно и одобрење Дома народа Федералног парламента, заступници Представничког дома су данас већином гласова одобрили предложене ребалансе овогодишњих финансијских планова Завода за здравствено осигурање и реосигурање те Фонда солидарности ФБиХ, који су такођер условљени посљедицама актуелне пандемије.

Већином гласова су одобрили и предложени закон којим се рокови за поступања у судским поступцима обустављају док траје стање несреће, из чега су изузети само неки судски поступци, примјерице они у којима се изричу казне затвора за починиоце кривичних дјела.

Заступници су такођер одобрили већином гласова прихватање задужења ФБиХ по Споразуму о зајму између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој за хитни пројекат за ЦОВИД-19 за БиХ, као и прихватање задужења ФБиХ у оквиру инструмента ММФ-а за брзо финансирање.

 

Фена


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.