Косово гласало за стварање националне војске

Парламент Косова, које се досад ослањао на заштиту НАТО-ових снага, гласао је за успоставу војске од 5000 војника, унаточ приговорима српске мањине која тврди како је такав потез нелегалан.

Hina / 19. октобар 2018

 Три закона, која је косовска влада предложила при првом читању у четвртак, унаприједили су овласти лако наоружаних Косовских снага сигурности према трансформацији у војску. Влада је казала да такав потез заобилази потребу мијењања устава.

 

Нацрте закона подупријело је 98 од 120 заступника у парламенту, док је 11 српских представника бојкотирало гласовање. Одобрење у другом читању, које ће се бити за неколико дана, потребно је како би се закони усвојили.

 

Замишљени закони намјеравају створити војску од 5000 активних војника и 3000 причувних војника. Косовске снаге сигурности чини 2500 припадника које је обучавао НАТО за случајеве кризних ситуација, цивилне заштите и одржавања реда.

 

"Та три закона имају један задатак, а то је да заштите територијални интегритет Косова и да заштите грађана свих заједница на Косову", изјавио је премијер Рамусх Харадинај уочи гласовања.

 

Српски представници, које подупире Београд који не признаје независност Косова, у прошлости су блокирали сваки такав покушај уз напомену да би стварање националне војске захтијевало промјене устава. Задњи је такав покушај био прошле године.

 

НАТО је такођер упозорио Приштину да не иде у процес стварање војске уколико нису донесене уставне промјене које ће подупријети српска мањина, иако није против мијењања Косовских снага сигурности.

 

"Свака промјена структуре, овласти и мисије Косовских снага сигурности, одлука је косовских власти", казао је за Реутерс дужносник НАТО-а. "Уколико се овласти тих снага повећају, Сјевероатлантско вијеће требат ће преиспитати разину НАТО-овог ангажмана на Косову", напоменуо је НАТО-ов дужносник.

 

НАТО савез на Косову је распоредио 4000 војника. Нјегове су снаге ондје присутне готово два десетљеће након завршетка рата на Косову, када су снаге Сјеверноатлантског савеза зрачним нападима зауставиле убијање и протјеривање албанских цивила које су проводиле српске снаге.

 

Сједињене Државе и већина Еуропске уније признаје Косово. Русија и Кина, као сталне чланице Вијећа сигурности, подупиру Србију у непризнавању Косова, што спрјечава придруживање Косова Уједињеним народима.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.