Косовски министар спољних послова Беджет Пацоли: Приштина спремна на повлачење одлуке о царини за БиХ и Србију, али под једним условом

Косовски министар спољних послова Беджет Пацоли каже да је Приштина спремна да повуче стопостотно повећане царине за робу из Србије и БиХ, “само ако се спроведу сви потписани споразуми и ако између Београда и Приштине постоји стопроцентни реципроцитет”.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Пацоли у интервјуу за ДW каже да лично не види шансе за рјешење косовског питања, али да вјерује у економско рјешење, што је интерес “обје стране”.

– Шта би то било? То говорим још од 2007. године, да сјевер Косова треба да буде велика привредна зона гдје ће дио територије припадати Србији, а дио Косову, а да том привредном зоном управља неко трећи. Ту видим рјешење. Али можда је за такве идеје још прерано – прецизирао је Пацоли.

Рекао је да повећање тарифа од 100 одсто за робу из Србије и Босне и Херцеговине “мора остати на снази”, упркос осудама од САД, Њемачке и других западних земаља.

– Морамо да им покажемо да и Косово има свој понос. Десет година смо држава. Не можемо да дозволимо да се даље гази оно што смо до сада постигли. Паметно би било од Срба да разумију да је независност Косова реалност од 17. фебруара 2008. године. То се не може поништити – каже он.

Како наводи, већ се види “колико су ове царинске таксе болне за Србију”.

– Зато вјерујем да ће и они схватити да нам не остаје ништа друго него да сједнемо за сто као равноправни саговорници, као двије независне државе, и причамо о будућности – додао је Пацоли.

ДW


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.