Козара Ултра Траил: Трчимо на једној од најљепших планина у БиХ

Од 3. до 5. маја

BUKA portal / 23. април 2019

Photo: Svjetlopis

Љубитељи природе, тркачка и шира спортска заједница са нестрпљењем очекују друго издање „Козара Ултра Траил-а“ у Националном парку Козара од 3. до 5. маја, које би требало да окупи више од 400 врхунских тркача, професионалаца, али и рекреативаца, чиме ова планина постаје незаобилазна станица међународног ултра – траил каравана.

Организатори, УГ "Козара Ултра Траил" јуче су у Приједору одржали конференцију за новинаре којом су најавили овај догађај. Конференцији су присуствовали и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, директор Националног парка  Козара, Драган Ромчевић, те предсједник Планинарског савеза РС, Љубиша Араманда, који су истакли значај овог спортског догађаја за град Приједор, Козару, али и Републику Српску.

Невена Стојаковић, предсједница УГ "Козара Ултра Траил" и организатор, истакла је да ће једна од најљепших планина у БиХ бити наведена два дана борилиште тркача у четири траил дисциплине – 10, 20, 40 и 103 километра, а незабораван спортски излет имаће и око 150 наших најдражих и најмлађих љубитеља Козаре, који ће трчати свој омиљени Кидс Спартан Раце.

 

Сви такмичари и посјетиоци моћи и да се упознају са бројним новитетима у области оутдоор спортске опреме и препарата, које ће представити бројни излагачи на нашем првом Козара Ултра Траил Еxпу, од 3. до 5.маја.

Невен Бороја, координатор трке истакао је да је ове године на Козара Ултра Траилу учешће  пријавило 260 такмичара из 11 земаља, те да је Козара Ултра Траил један од свега два догађаја те врсте у БиХ.

Стазе за трку, с обзиром на то да је у питању такозвано траил трчање, су природне, на једној од најљепших планина овог дијела БиХ, а специфично је то што је највећи дио стазе покривен хладом четинара, што представља посебан угођај за тркаче. Организатори су се потрудили да ове године одвоје стазе на 40 и 103 километра, што ће олакшати сналажење самих учесника на терену.

 

Локације и термини трка:

100км – петак, 03.05.2019. у поноћ, 23:59
40км – субота, 04.05.2019. у 6х
20км – субота, 04.05.2019. у 8х
10 км – недјеља, 05.05.2019. у 9х
Кидс Јумбо Раце, недјеља, 05.05.2019. у 12х

Учешће на трци у овој дисциплини потврдило је 20 ултра маратонаца из Аустрије, Босне анд Херцеговине, Хрватске, Македоније,  Словеније, Србије, Словачке, што је, истичу организатори, доста добар одзив, с обзиром на то да се ради о веома захтјевној дисциплини, која тражи дуге и озбиљне припреме, па су тркачи у могућности да одаберу свега неколико током године.
Међу њима су и позната имена овог спорта, Томаж Цанцар, Душан Базић, Биљана Бурсаћ,...

С обзиром на то да је ову спортску манифестацију признала Међународна траил асоцијација, односно ИТРА, трке КУТ носе и одговарајући број ИТРА бодова за своје учеснике и то:

КУТ 103 = 4 бода
КМ 38 = 2 бода
КТ 2

 

Удружење грађана „Козара Ултра Траил“ постоји двије године и до сада је организовало три међународне спортске манифестације на подручју бањалучке регије.

Овогодишњи Козара Ултра Траил је друго издање ове трке, након нашег прошлогодишњег пионирског подухвата, на којем смо окупили 200 учесника из 10 земаља.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.