Крај ере Меркелове: Насљедници се врац́ају традицији

​Владајуц́а њемачка Хришц́анскодемократска унија (ЦДУ) данас ц́е бирати насљедника Ангеле Меркел, новог предсједника или предсједницу, а тиме и кандидата за новог канцелара.

BUKA portal / 07. децембар 2018

Свјетски медији пишу о одласку њемачке канцеларке и лицитирају о њеном насљеднику, а ББЦ је објавио текст под насловом "Врхунац трке у ЦДУ се ближи, али и крај једне ере". ББЦ наводи да постоји осјец́ај да што је година ближа крају, тако је ближи и крај ере Ангеле Меркел.

Меркелова је лидер ЦДУ и канцелар Њемачке је од 2005. године, а у октобру је објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

Она је, како АП наводи, своју странку неуморно помјерала ка центру, одбацујуц́и војну регрутацију, убрзавајуц́и одустајање Њемачке од нуклеарне енергије и износец́и предности које охрабрују очеве да се старају о својој дјеци и омогуц́авајуц́и увођење геј бракова.

Оно што оцјењују као најконтраверзније за Меркелову као лидера конзервативне странке, јесте што је дозволила огроман прилив миграната, тражилаца азила у Нјемачку 2015. године, напомиње агенција.

Њен насљедник биц́е изабран на конгресу странке у Хамбургу којем ц́е присуствовати 1.001 делегат.

Једна од кандидата је Анегрет Крамп Каренбауер

Генерална секретарка ЦДУ Анегрет Крамп Каренбауер позната и по надимку АКК, једна је од кандидата за насљедника Ангеле Меркел, али и њена савезница за коју се сматра да је најближа центристичким ставовима Меркелове. Искуство је стекла водец́и регионалну владу у савезној њемачкој држави Сарланд. Она је, по оцјени АП, досљедно показивала вец́у спремност од Меркелове да служи конзервативној реторици и била много гласнија по питању противљења геј браковима.

Недавно је 56-годишња Каренбауер покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове без да порекне њену позицију, рекавши да је имала "врло живахне разговоре" са канцеларком о разним темама.

Фридрих Мерц (63) такође је кандидат за позицију новог лидера странке, а АП наводи да он покушава да направи "спектакуларан" повратак, након више од деценије проведене изван водец́их политичких кругова. Он се залаже за конзервативнији и више послован приступ, објашњава АП.

Мерц је предводио ову партију десног центра од 2000. до 2002. године, када га је Меркелова "збацила" са те позиције. Парламент је напустио 2009. године, а посљедњих година је радио као адвокат и шеф одбора за надзор њемачког инвестиционог фонда Блекрок.

Америчка агенција наводи да иако му недостаје искуство у влади, Мерц има врло добре везе у странци, а вријеме које је провео изван политике, казао је да је искористио као "прилику да посматра на ствари ван оквира политике и политичких одлука".

Неуништива канцеларка је пала са свог трона

У овој кампањи критиковао је "нерегулисан прихват" миграната и оптужио ЦДУ за прихватање јачања десничарске партије Алтернатива за Нјемачку (АФД) која је прошле године ушла у њемачки парламент.

Међу кандидатима је, како се наводи и 38-годишњи Јенс Спах, критичар Меркелове који је постао министар здравља у марту. Он ужива подршку десне струје странке, али изгледа да се она све више окрец́е ка Мерцу, што га ставља у позицију "отпадника" у овој трци, оцјењује АП.

Спах је у фокус своје кампање ставио миграције, називајуц́и их "слоном у соби", што је израз за игнорисање очигледног. Он као главно питање види безбедност и тврди да није све добитак иако је улазак миграната у земљу знатно смањен. Агенција наводи да Спах има веома мале шансе за успјех у овој трци, али да би од саме трке могао да извуче корист при следец́ој промени која може да услиједи у вођству партије, пренио је Танјуг.

Ко год да постане нови лидер ЦДУ, желец́е да испуни обец́ања како би изоштрио профил странке која је само са сестринском баварском партијом Хришц́анско-социјалном унијом (ЦДУ) била успјешно најдосљеднија политичка снага у послератној Њемачкој, наводи агенција.  


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.