Крај насилних протеста? Француска влада попустила демонстрантима

ББЦ преноси како је премијер Едоуард Пхилиппе покушао наћи компромис с просвједницима, но они су преговоре отказали.

BUKA portal / 04. децембар 2018

Ле Парисиен се позива на изјаву особе блиске премијеру која каже да премијер једноставно није имао избора. Додају како ће одлука бити службено објављена тијеком дана.

Палеж и вандализам

Подсјетимо се, већ два тједна трају просвједи "жутих прслука" који су кренули као бунт против повећања цијена горива (које су уведене како би се смањиле штетне емисије), а кампања је тако названа по рефлектирајућим жутим прслуцима које возачи морају држати у својим аутомобилима за случај опасности.

Просвједи су с временом попримили насилан карактер, прешли у сукоб с полицијом, палеж и вандализам.

Просвједници су уништавали дућане, палили аутомобиле, цртали графите и разбили главу кипа Марианне на познатом Славолуку побједе.

Ухићено је скоро 400 просвједника, а 100 људи је рањено.

Предсједник промијенио мишљење

Француски предсједник Еммануел Мацрон наводно је у више наврата јасно рекао како неће попустити под притиском агресивних просвједа, но изгледа да је због насиља који су похарали Париз промијенио мишљење, пише Тхе Гуардиан.

Новинска агенција АФП јутрос је објавила да ће премијер Пхилиппе обзнанити јавности ову нову одлуку тијеком данашњег засједања заступника.

Предсједник је јучер навечер одржао хитан састанак у Елизејској палачи како би се што прије пронашло рјешење политичкој и социјалној државној кризи. Из тог је разлога одгодио и свој дводневни посјет Србији.

Индеx

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.