"Крашу" забрана права гласа и рок од 15 дана да обезбиједи милионе

Комисија за хартије од вриједности РС наложила је "Крашу" Загреб и Месној индустрији "Браћа Пивац" Вргорац да у року од 15 дана поднесу захтјев за одобрење објављивања понуде за преузимање Акционарског друштва "Мира" Приједор.

Nezavisne / 13. фебруар 2020

printscreen

Компанији "Краш", већинском власнику приједорске фабрике, такође, забрањено је да одлучује у Скупштини акционара "Мире", јер је још прије годину дана сама или заједно са МИ "Браћа Пивац" имала обавезу да објави понуду за преузимање преосталих акција у приједорском предузећу, што није урадила, чиме је прекршила Закон о преузимању акционарских друштава у РС.

С обзиром на то да "Краш" и "Браћа Пивац" дјелују заједнички, понуду за преузимање може да објави једно од ова два лица, док је обавеза да акционарима као најмања цијена за откуп буде понуђена књиговодствена вриједност акција утврђена на дан посљедњег годишњег финансијског извјештаја друштва, за шта ће им бити потребни милиони КМ.

"'Крашу' је наступила забрана вршења права гласа у Скупштини акционара емитента по основу свих стечених акција емитента рачунајући од 17. јануара 2019, када је МИ 'Браћа Пивац' посредно стекла више од 30% акција 'Мире', па све док не спроведе поступак преузимања у складу са законом", наводи се у Рјешењу Комисије за ХОВ, које је издато 12. фебруара, а јуче објављено на Бањалучкој берзи.

Како је утврдила Комисија, у "Крашу", који посједује 76,09 одсто акција "Мире", догодиле су се власничке промјене, с обзиром на то да је компанија МИ "Браћа Пивац" повећала свој удио у том загребачком друштву.

"Увидом на интернет страницу Средњег клириншког депозитарног друштва Хрватске на дан 12. фебруара утврђено је да МИ 'Браћа Пивац' посједује укупно 757.039 редовних акција 'Краша', што представља 50,52 одсто учешћа у основном капиталу", стоји у образложењу Комисије.

Из тога произлази да је МИ "Браћа Пивац" стицањем контроле над "Крашом", а путем заједничког дјеловања с тим друштвом стекла 14.057.065 акције "Мире", односно 76,09 одсто од укупног броја акција са правом гласа, па је настала и обавеза објављивања понуде за преузимање.

Када неко непосредно или посредно путем заједничког дјеловања стекне акције у којима заједно с акцијама које већ има прелази проценат од 30% од укупног броја гласова, изузимајући акције које су у посједу емитената, дужан је да објави понуду за преузимање.

Како незванично сазнајемо, менаджмент "Мире" је овим доведен у тежак положај, јер за кратко вријеме треба да обезбиједи велика средства. "Краш" и "Браћа Пивац" сада кад имају обавезу за преузимање, морају да припреме новац за 23,91% акција и да га депонују те уколико им се неко јави, да га исплате по књиговодственој цијени, која је већа од тржишне цијене. У случају да им се јаве сви акционари, ова компанија би морала, према незваничним процјенама, исплатити износ од око 5,4 милиона КМ. Међутим, ако им се не јави нико од крупнијих акционара, овај корак би компанија из Хрватске могла лако превазићи.

У 23,91 одсто акција највише их има Друштво за управљање Пензијским резервним фондом РС (ПРЕФ) и то 9,99 одсто, слиједи Фонд за реституцију РС са 5,05 одсто, а остало су мали акционари и фондови.

У Друштву за управљање Пензијским резервним фондом РС (ПРЕФ) прецизирали су да у "Мири" посједују 1.847.363 акције.

"Поводом објављивања утврђене обавезе објављивања понуде за преузимање акција друштва 'Мира' а.д. Приједор најављујемо да ћемо размотрити све могућности и правце дјеловања. Донијећемо одлуку у најбољем интересу ПРЕФ-а и корисника ПРЕФ-а. Након објављивања понуде можемо се опредијелити у складу са законом и инвестиционом политиком ПРЕФ-а", рекли су овим поводом за "Независне" у ПРЕФ-у.

У Комисији за хартије од вриједности РС за "Независне" су истакли да од свих учесника на тржишту хартија од вриједности очекују да поштују прописе којим је функционисање тржишта уређено.

У Акционарском друштву "Мира" Приједор данас нисмо успјели добити коментар поводом овог рјешења Комисије за хартије од вриједности РС.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.