КРЦАТИ КАФИЋИ ДО РАНИХ ЈУТАРЊИХ САТИ, СКОРО ДА НЕМА МЈЕРА: Са малим бројем вакцинисаних, бројке заражених и смртних случајева у БиХ падају. Како то?

Посљедњих дана Босна и Херцеговина биљежи веома мали број нових позитивних случајева вируса корона а број смтрних случајева значајно је смањен.

Elvir Padalović / 31. јул 2021

Foto: BUKA

 

 

Број активних случајева

 

Повољна епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини многе изненађује с обзиром да је истовремено вакцинисан веома мали број грађана, али ипак стручњаци и надлежни позивају на опрез. "Вирус није нестао" поручују.  

Како је могуће да у Босни и Херцеговини, која није у потпуности вакцинисала ни 20% становништва, већ мјесец и по дана готово па нема никакве мјере, осим маски у затвореном простору и дјелимичних забрана окупљања - мада је ово више мање само на папиру, у пракси кафићи и ресторани су нонстоп крцати, а да истовремено биљежи јако мало нових позитивних случајева?

Наш саговорник је генетичарка Лана Салихефендић, која је са својим тимом секвенционирала делта сој вируса у Босни и Херцеговини 

Она каже да смо у Босни и Херцеговини је у претходном валу који смо имали у марту мјесецу јако велики број људи био у контакту са вирусом, сигурно већи него што то званични подаци показују, јер нажалост нису сви људи имали могућност да се тестирају на вријеме и да се на вријеме изолирају. 

"Надаље, мислим да немамо ни комплетне податке о вакцинисаним људима у Босни и Херцеговини, с обзиром да се велики број вакцинисао ван граница Босне и Херцеговине, а мислим да нису сви грађани о томе обавијестили надлежне институције у Босни и Херцеговини" сматра наша саговорница. 

Из тих разлога имамо мали број позитивних људи тренутно. 

"Поред тога, мислим да се тренутно јако мало тестира и да, ако се тестира, користе се антигенски тестови који немају сензитивност као ПЦР тестови. Мислим да су то разлози због којих тренутно имамо повољну епидемиолошку ситуацију у Босни и Херцеговини" каже за БУКУ Салихефендић.

На питање да ли се повољна епидемиолошка стиуација може довести у везу са сезоналношћу вируса она каже да је још увијек имунолошки потпис вируса непознат, тако да нисмо сигурно колико антитијела трају, односно то је врло индивидуално. 

"Такођер је различита и количина антитијела коју генерирамо, те не можемо са сигурношћу тврдити када опет постајемо подложни инфекцији САРС-ЦоВ-2 вируса" истиче она.

Она каже да када говоримо о присутности делта соја вируса те о томе шта нас чека у наредним мјесецима, да нема 
нема простора за страх и панику, али да требамо бити опрезни. 

"За сада знамо да се делта линија брже шири, али немамо података да узрокује тежу симптоматологију и већу смртност. Очекујемо пораст позитивних пацијената почетком јесени и свакако очекујемо да ће делта линија постати доминантна у Босни и Херцеговини, као што је линија Б 1.1.7 (британска линија) била доминантна до сада" каже она.

Једини начин да избјегнемо слиједећи вал је свакако вакцинација, али се вакцинисати треба што већи број људи у што краћем временском периоду, и само на тај начин можемо спријечити вирус да се шири и да се еволутивно прилагођава (мутира). 

"У сваком случају, мјеста за панику нема, али бих свакако опет позвала надлежне да правовремено спроведу исправну политику ПЦР тестирања и континуирано секвенцирање вируса да бисмо на вријеме уочили његове промјене и варијанте" закључује за БУКУ генетичарка Лана Салихефендић.

 

    

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.