Креће се у измјене Пословника НСРС, опозиција најавила протесте: "Ово је сахрана демократије у РС"

Спремни смо да се за слободу и демократију у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) боримо свих демократским средствима – најавили су данас посланици опозиције, критикујући најављене измјене и допуне парламентарног Пословника тог законодавног тијела.

FENA / E.P. / 10. март 2020

Foto: BUKA

 

 

Спремни су, казао је посланик Партије демократског прогреса (ПДП) Драшко Станивуковић, на серију протеста на улицама и трговима. 

"Тај нови пословник је 'сахрана' демократије и захтјеват ће најозбиљнији одговор опозиције. Уколико нам не буду дали могућност да говоримо, бит ћемо спремни за излазак на улицу" тврди Станивуковић.

Посланица СДС-а Иванка Марковић је рекла да у радној верзији новог пословника није уважена ниједна примједба њиховог клуба.

Њен колега из Клуба СДС-а Давор Шешић тврди да је радна верзија измјена и допуна Пословника удар на Устав, који предвиђа слободу говора.

Каже да се измјенама и допунама овог докумнета ограничава вријеме за дискусију. 

"Бит ћемо у потпуности онемогућени да дискутујемо, јер ће клуб посланика једне странке добити одређено вријеме за дискусују, које ће рапоредити на своје парламентраце" појаснио је он.

Тврди да ће бити онемогућено право на репрлике, осим у изузетним ситуацијама.

Уиме ПДП-а Јелена Тривић је рекла да је проблем владајућих посланика то што нису користили могућност дискусије, коју даје и садашњи документ.

"Покушавају да заробе Народну скупштину и томе ћемо одлучно рећи не" додала је Тривић.

Предсједница Законодавног одбора ентитетског парламента Душица Шолаја претходно је одбацила примједбе опозиције да их власт жели ућуткати.

Истакла је рок за клубове од седам дана да доставе сугестије на радну верзију тог документа и то да нико није изостављен.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.