Кредите подижу да купе два метра дрва, али и за лијек који кошта 50 КМ

Бх. грађани све се више задужују код банака, родбине, сусједа, пријатеља, али и МКО по огромним каматама

BUKA portal / 07. јун 2019

 

Задуживање грађана БиХ код банака и микрокредитних организација не посустаје. Грађани и даље највише дижу кредите и позајмице које углавном користе за крпање рупа у кућним прорачунима, пише Вечерњи лист БиХ. Посљедњи подаци Централне банке БиХ показују да су, закључно с мартом, становништву биле пласиране укупно 9,4 милијарде КМ, од чега се више од 7 милијарди КМ односи на ненамјенске кредите. Успоредбе ради, сваки грађанин БиХ је, у односу на 2013., лани био задуженији за чак 600 КМ. Прије 6 година задуженост по становнику износила је 2010, а у марту ове године 2675 КМ. Осим банака, грађани новац посуђују и од микрокредитних организација (МКО).

У прилог доме говори и то да је у РС посљедњих година значајно повећан број МКО, а тренутачно их је са сједиштем у РС-у 13. Раст броја МКО није изненађење с обзиром на то да овај сектор из године у годину биљежи милионску добит. Само лани МКО у РС-у зарадио је 11,2 милиона КМ, чак 34% више у односу на 2017. Просјечна пондерирана ефективна каматна стопа на кредите микрокредитног сектора РС-а лани је износила 24,62% и већа је за 0,72% у односу на 2017. Истраживања су показала да чак 73,1% становништва у БиХ редовито посуђује новац, односно да за већину додатни удар на прорачун представља сваки изненадни трошак већи од 50 КМ. Због тога су присиљени задуживати се па кад приме плаће или мировине, враћају дуг или плаћају рате и тако укруг. Раније су се сналазили код родбине или пријатеља, али сада више ни то није излаз јер већина је у сличној, лошој, ситуацији.

Милорад, возач из Бање Луке, казао је за Спрскаинфо.цом да је прије 10 дана био код лијечника који му је прописао два лијека која коштају нешто више од 50 КМ.

– До сљедеће плате требало је чекати још најмање двије седмице, а у новчанику сам имао тачно толико да се преживи до тада. Нисам имао камо него отићи у МКО, јер ми је више постало неугодно посуђивати од пријатеља. Моја плаћа је 700, док супруга прима 550 КМ, тако да, кад поплаћамо све режије, за нашу четверочлану породицу остане само колико је потребно за преживљавање. У МКО сам дигао 50 КМ на 15 дана јер да сам платио лијек новцем који имам, до сљедеће плаће могао бих само хљеба довољно купити – казао је Милорад и додао да су им камате велике, али људи немају избора.

У МКО су потврдили да из дана у дан биљеже све више клијената који кредите дижу за оне најосновније потребе, док рок отплате равнају по датуму кад ће примити плаћу или мировину.
 
Вера, која ради као трговкиња, казала је како је недавно била присиљена запутити се у МКО како би купила два метра дрва.

– За ову зиму смо набавили огрјева на “кнап”, надајући се да ће прољеће бити онакво какво треба бити. Међутим, хладно вријеме се наставило, а ми смо остали без иједне цјепанице. Немајући камо, дигли смо 200 КМ и купили непуна два метра дрва. За мјесец дана с каматом ћемо вратити око 250 КМ, али шта је – ту је – казала је Вера за портал.

Вечерњи лист БиХ


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.