КРИВ ЈЕ Нападач на новинара Владимира Ковачевића иде на робију

Осуђен је на четири година затвора.

BUKA portal / 12. јул 2019

Foto: V. Kovačević

 

Марко Чолић (32) из Бањалуке данас је осуђен за покушај убиства Владимира Ковачевића (37), новинара РТВ БН и портала герила.инфо из Бањалуке.

Он је осуђен на 4  година затвора.  Чолићу ће у издржавање казне бити урачунато и вријеме проведено у притвору.

Према оптужби Марко Чолић је заједно са Недељком Дукићем (28) из Кнежева, а који је још у бјекству, Ковачевића брутално претукао 26. августа 2018. године, у бањалучком насељу Мејдан/Обилићево.

Подсјетимо, мотиви напада на Ковачевића још нису расвијетљени, нити су позната имена налогодаваца.О томе се није ни расправљало на овом суђењу.

Суђење Чолићу почело је у фебруару ове године.

Гордан Јовишевић адвокат оптуженог рекао је да одбрана није задовољна одлуком суда.

"Кад прими отправак пресуде Искористити право уложити жалбу. Суд не може судити на основу незаконитих доказа, а и они који постоје не потврђују да је мој брањеник починио кривично дјело које му се ставља на терет. Уз дужно поштовање према вашој професији и вас појединачно из медија из којих долазите након првог читања рјешења мој брањеник је добио продужење притвора што је незапамћено у судској пракси", рекао је Јовишевић новинарима након суђења и запитао се да ли је ово било суђење на основу медија или на основу доказа.

 

 

Милкица Милојевић, новинарка и активисткиња рекла је да данашња пресуда изазива на размишљање и сумње, јер је чињеница да је ова казна ипак на граници законског минимума.

"Оно што је добро јесте да је суд истрајао да прихвати квалификацију дјела као покушаја убиства. Да ли је казна одговарајућа, то може бити тема за расправу, али је у сваком случају позитивно што се врло озбиљно приступило процесуирању једног озбиљног кривичног  дјела. Оно што није добро је да нема нити покушаја да се открију мотиви покушаја убиства нашег колеге Владимира Ковачевића, нити налогодавци овог дјела. Морам у име новинарске заједнице одговорити на примједбе адвоката да је притвор продужен под притском медија. Не ради се овдје о притиску медија, већ о интересу јавности, а у јавном је интересу да се продужи притвор особи која се дрзнула да на јавном мјесту, након једног јавног протеста, насрне на новинара и покуша га убити када се враћао са новинарског задатка који је обављао у интересу јавности", рекла је Милкица Милојевић.

Подсјетимо да је новинар из Бањалуке Владимир Ковачевић 26. августа прошле године нападнут испред своје зграде у насељу Обилићево/Мејдан у вечерњим часовима у моменту када се враћао са посла.

Како је раније рекао Ковачевић, два непозната мушкарца са капуљачама на глави су му пришла из мрака и почели да га туку палицама на развлачење.

На дан хапшења Чолића, 8. септембра прошле године, Недељко Дукић је преко граничног прелаза Градишка ушао у Хрватску. Преко границе га је превезао пријатељ, који се вратио у БиХ. Дукић је отишао у Словенију и утврђена је и локација на којој је био неколико дана, а затим му се губи сваки траг.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.