Ку Клу Клан све јачи у Нјемачкој

Суеддеутсцхе Зеитунг јавља како у Нјемачкој дјелује злогласни Ку Клу Клан, расистичка организација која је настала након укидања ропства у САД-у прије више од 150 година, а сада се повезује с њемачким неонацистима

Gordan Duhaček / 04. новембар 2012

Иако су мушкарци у бијелим тогама и са сабласним бијелим капуљачама те с посебном љубављу за горуће крижеве злогласни дио традиције америчког Југа, у задње вријеме се појављују и све снажније индиције да се Ку Клу Клан све успјешније шири и у Нјемачкој. О томе свједочи и видео који се појавио на оутубеу, о ритуалном сусрету њемачког ККК-а некад у зиму 2011, у којем се види скупина људи у карактеристичним одорама како у глас вичу 'хите Поер'. Нјемачка полиција већ озбиљно истражује дјеловање ККК-а, чије се њемачке чланове повезује и с дјеловањем неонацистичких терориста који су убили десетак људи, међу њима и једну полицајку.

Ку Клу Клан се у Нјемачкој први пут појавио почетком 20. стољећа, а и након Другог свјетског рата су забиљежени случајеви запаљених крижева, што је заштитини знак ККК-а. Повјесничари процјењују да је 1960-их у Нјемачкој било око двије хиљаде чланова ККК-а, а један се њихов представник похвалио минхенским медијима да је 'јужна Нјемачка бастион Клана'.

Ускоро се догодило и повезивања ККК-а и њемачких неонациста, који су преузели дио Кланове симболике, па је тако 1991. њемачка полиција код неонациста који је напао дом за азиланте у Нордрхеин-естфален нашла и наљепницу с адресом њемачке подружнице Клана - ПОБ 1747, Биелефелд. Исте године је амерички вођа Клана Деннис Махон отпутовао у Нјемачку да би судјеловао у сусрету и ритуалима ККК-оваца у шумама покрајине Бранденбург. Окупило се педесетак ККК-оваца, којима је Махон одржао ватрен говор о грађењу 'заједничке терористичке фронте с неонацистима'.

Нјемачки медији пак пропитују повезаност ККК-а и полиције, јер су наводно двојица колега Мицхèле Киесееттер, полицајке коју су 2007. убили неонацистички терористи, симпатизери Клана. Такођер, неки из ККК-а су доушници њемачких тајних служби у вези с кретањима у неонацистичком подземљу, а један од њих – под кодним именом Пиато – претходно је завршио у затвору јер је насмрт претукао једног емигранта. Суеддеутсцхе Зеитунг тврди да је тада и почео сурађивати с њемачком полицијом као доушник. Члан истражног повјеренства за дјеловање неонацистичких терориста Хартфрид олфф је чак саркастично запитао: 'Постоје ли неки чланови ККК-а који нису доушници полиције?'

У сваком случају, постоји више него довољно доказа о повезаности њемачког ККК-а и неонацистичких терориста. Државни тужитељ у источноњемачком граду Гера још од средине деведесетих има у посједу фотографије на којима двадесетак неонациста стоји око запаљеног крижа и салутира десницом 'Хеил Хитлер'. Међу онима који се могу препознати на тим фотографијама је и Уе Боехнхардт, касније један од троје неонацистичких терориста који су годинама сијали смрт на истоку Нјемачке.

 

Текст преузет са Тпортала

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.