Кубански љекари пристижу у помоћ Италији

Куба је послала цијелу бригаде љекара и медицинских сестара у Италију први пут овог викенда, како би се борили против новог корона вируса, на захтјев најугроженије регије Ломбардије.

M.P. / 22. март 2020

 

Куба још од 1959. године шаље армије “бијелих мантила” у катастрофом погођене дијелове свијета, али највише у сиромашне земље. Њени љекари били су на првим линијама у борби против колере на Хаитију и против еболе у Западној Африци од 2010. године па надаље, преноси Реутерс.

Ипак, ово је први пут да Куба шаље 52 љекара у Италију, једну од најбогатијих земаља на свијету, показујући досег своје здравствене дипломатије.

Ово је шеста медицинска бригада коју је Куба протеклих дана послала у борби против ширења нове болести у свијету. Послали су своје медицинско особље својим социјалистичким савезницима, у Венецуелу, Никарагву, на Јамајку, Суринам и Гренаду.

“Сви се плашимо, али морамо испунити своју револуционарну дужност, тако да свој страх остављамо по страни,” казао је Леонардо Фернандез, 68, специјалиста интензивне медицине, у суботу прије поласка за Реутерс.

Куба је изградила свој здравствени систем уз економску помоћ бившег Совјетског Савеза, али је дио тог напредног система пропао након колапса комунистичког блока.

Многе кубанске болнице су у лошем стању, а становништво се жали да је тешко наћи одређене лијекове, за шта влада каже да је посљедица деценија америчких санкција. Аналитичари пак кажу да је разлог неефикасно управљање државе привредом.

Куба је држава са највише љекара по глави становника, чак и ако не рачунамо љекаре који раде ван земље, а њене бригаде медицинских радника пружају помоћ у катастрофом погођеним подручјима, због чега су им многи људи широм свијета захвални .

“У вријеме кризе, кубанска влада, кубански народ, на висини су задатка, чули су наш позив и одговорили,” казао је министар здравља Јамајке Цхристопхер Туфтон у суботу када је дочекао 140 здравствених радника из Кубе на аеродрому у Кингстону.

Велика Британија је такође захвалила Куби прошле седмице што је дозволила британском крузеру да пристане, када га је претходно одбило неколико лука, и што су омогућили евакуацију више од 600 путника.

Куба, која је позната по својој припремљености на катастрофе, предузима мјере и код куће, како би сузбили ширење вируса. До сада је потврђено 25 случајева.

Предсједник Мигуел Диаз-Цанел најавио је да ће ова држава затворити своје границе за стране држављане од уторка, што ће снажно погодити једну од најуноснијих грана привреде ове сиромашне земље - туризам.

Хиљаде љекара и студената иду од врата до врата и прате своје локалне заједнице, преноси Реутерс.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.