Култура и умјетност дају свој допринос у лакшем превазилажењу тешких дана и мјесеци које је са собом донијела пандемија

Поводом завршетка једне од најизазовнијих сезона у историји установе, Бански двор – Културни центар организовао је новогодишњи пријем за медије на којем су представљени резултати и рекапитулација свих програмских активности реализованих у 2020. години.

BUKA portal / 24. децембар 2020

 

-Иако је за нама једна веома стресна сезона и несвакидашња година „нове нормалности“, Бански двор је успио у својој основној намјери – да прилагоди свој рад новонасталим околностима и одржи континуитет организовања репрезентативних програмских садржаја и у години пандемије вируса корона. Узмемо ли у обзир да је установа као и читав свијет током ове сезоне била затворена пуна три мјесеца,  задовољство нам је што можемо рећи да смо на крају  ипак дошли до броја од скоро 120 разноврсних (музичких, ликовних, књижевних и филмских) програмских садржаја који су реализовани у овој години у властитој продукцији Банског двора – рекао је директор Банског двора - Културног центра.

Посебно смо поносни на чињеницу што смо успјели наставити традицију наших фестивалских манифестација - Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“  и Фестивала джез музике „ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ“ ,који су уз учешће етаблираних умјетника у овој години доживјели своје треће фестивалско издање и били једни од ријетких у региону који су одржани пред публиком.

-Ово је година у којој смо званично отворили и „Арт биоскоп“, нови простор Банског двора за културне намјене, те основали гудачки камерни оркестар „Бан Светислав Тиса Милосављевић“ и реализовали прву етапу сталне изложбене поставке из породичне заоставштине бана Тодора Лазаревића – подсјетио је он.

Бански двор је почетком јуна успоставио озбиљан епидемиолошки протокол приликом посјете свим програмским садржајима и на тај начин осигурао максималну безбједност публике која је са великим  интересовањом пратила све наше догађаје и неријетко смо имали и вишеструко интересовање у односу на капацитет који нам је тренутно допуштен.

-Показало се да је публика у овим тешким временима итекако жељна тог духовног и нематеријалног сегмента живота и ову сезону смо схватили као својеврсну мисију у оквиру које смо настојали да кроз културу и умјетност дамо свој допринос у лакшем превазилажењу тешких дана и мјесеци које је са собом донијела пандемија.

Подсјећамо и да је Бански двор био прва установа културе у Републици Српској и Босни и Херцеговини у којој је одржана једна вишедневна културна манифестација са публиком након првог таласа вируса корона – ријеч је о успјешно реализованом 3. регионалном фестивалу књижевности „ИМПЕРАТИВ“ са којим смо фактички „пробили лед“  и започели са примјеном  епидемиолошких мјера које су се показале као ефикасне и допринијеле да сви програми у овој сезони протекну без проблема – нагласио је Матовић.
Иако прогнозе и предвиђања неке глобалне ситуације нису баш оптимистична, Бански двор као и у протеклом периоду храбро и „донкихотовски“ улази у наредну сезону, са амбициозним плановима и жељом да као и до сада буде репрезентативан амбасадор културе и умјетности града Бања Лука и Републике Српске.

-Наравно, наша прва и највећа жеља је да се сви што прије  вратимо у нашу „стару нормалност“,  која је основни предслов да човјечанство, а с њим и Бански двор крену напријед - казао је Матовић.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.