Лагали су вијековима - овако је заправо изгледало Исусово лице

Напредак у форензичкој науци напокон је открио како је изгледало најславнијие лице у људској историји, оно Исуса Криста

BUKA portal / 08. децембар 2019

лиједо, уско и љепушкасто лице с великим плавим очима обрубљено дугом и валовитом смеђом косом - то је слика коју људи визуализирају кад се спомене Исус Крист, но то је заправо посљедица умјетничког приказа. Прва упризорење Исуса којег кршћанство слави као сина Божјег, настало је у 4 стољећу те је искључиво визија умјетника, јер се у нити једном од еванђеља не спомиње како је Исусу изгледао, пише Популар Мецханицс.

Нигдје се у њима не спомиње ни његова коса нити брада. Па ипак, потреба да се његову светом имену дода и лице већ стољећима је снажна потреба кршћанских вјерника, а на опће прихваћену слику Исусовог изгледа највише су утјецали сликари из еуропског средњег вијека и ренесансе. Они су Исуса приказивали као згодног, високог, свјетлопутог и свјетлооког мушкарца.

 

Постоји додатни проблем што нема ни костура ни других тјелесних остатака за испитивање ДНК. Због недостатка доказа, наше Исусове слике препуштене су машти умјетника. Утјецаји умјетничких култура и традиција могу бити дубоки, примјећује Царлос Ф. Цардоза-Орланди, изванредни професор свјетског кршћанства на Цолумбиа Тхеологицал Семинариа у Атланти.

Због тога приказ Исуса овиси у којем га дијелу свијета тражите - па је тако Исус приказиван и као црнац, Латиноамериканац и Арап. И тако остаје темељно питање: како је изгледао Исус?

Одговор је стигао из узбудљивог новог подручја знаности: форензичке антропологије. Користећи методе сличне онима које је полиција развила за рјешавање злочина, британски су знанственици, потпомогнути израелским археолозима, поновно створили оно за што сматрају да је најтачнија слика најпознатијег лица у људској историји.Прочитајте више на: хттпс://www.еxпресс.хр/лифе/лагали-су-стољецима-овако-је-заправо-изгледало-исусово-лице-23825 - www.еxпресс.хр

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.