(Лажни) будистички монаси и у Бањалуци: Погледајте како "оперишу" (ФОТО)

Читалац БУКЕ послао нам фотографију (лажног) будистичког монаха који зауставља људе на улици тражећи новац а заузврат нудећи ситне дарове.

Elvir Padalović / 26. август 2019

Foto: BUKA

У Бањалуци је током викенда примјећено засад једно такво лице, у наранджастој одори, обријане главе, у тренутку док је једној Бањалучанки покушао понудити ситни предмет у замјену за новац.

Тренд појаве будистичких монаха или лица која се тако представљају, није ништа ново у Европи и свијету а прије неколико дана примјећени су и на улицама Сарајева, за вријеме трајања Сарајево филм фестивала. Прије неколико дана се у центру Сарајева десио инцидент, када се будистички монах сукобио са конобаром јер га је овај покушао удаљити из кафане.

О овој појави бавио се и Неw Yорк Тимес који је у свом ауторском тексту навео како је све почело 2014. године, када су почеле пристизати прве информације, али да се она скоро двије године о њима није могло чути готово па ништа.

Ассоциатед Пресс је навео како њихова тактика слиједи познату матрицу понашања: Монаси у руци обично држе наруквицу од перлица (бројаницу) или медаљон златне боје са будистичким порукама, коју испруже пролазницима. Затим позову људе да их узму а заузврат траже донацију. Они који дају мало новца или нимало, ризикују да буду вербално нападнути.

Wиллиам Еделгласс, професор на коледжу Марлборо у Марлбору, који предаје будистичке студије и који је учио тибетанске монахе западну филозофију , рекао је у интервјуу за Неw Yорк Тимес како је видио како лажни монаси узнемирују западне туристе у Индији и Непалу. Према ономе што је видио на својим путовањима, рекао је да је пракса сада уобичајена више него ранијих година.

 

 

"Многи западњаци не могу утврдити разлику између аутентичних редовника и превараната. Давање дарова једна је од врлина религије, а даривање монаха је прилика лаицима да граде "кармичке заслуге", рекао је он.

Људи који су покушали комуницирати са монасима кажу да приликом озбиљнијег покушаја да сазнају одакле су монаси те која је сврха "донирања", ови се само удаље уз ријечи попут "мир" и слично...

Овим поводом контактирали смо Полицијску управу Бањалука како бисмо се информисали у вези са активностима монаха у Бањалуци. 

Марија Маркановић, порпаролка ПУ Бањалука казала нам је да, с обзиром да у конкретном случају није било поступања полицијских службеника, да је чланом 23. Закона о јавном реду и миру Републике Српске прописан прекршај Лажно представљање који гласи „Ко се лажно представља као службено лице државног органа, представник међународне или друге организације, одговорно лице привредног друштва или другог правног лица, или ко неовлашћено носи њихове службене ознаке или униформе или службене легитимације, или ко употријеби лажне личне податке као своје или ко потврди туђе лажне личне податке као тачне, казниће се новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ или казном затвора до 40 дана“.

"Такође чланом 10. истог закона дефинисан је прекршај Неовлашћено прикупљање добровољних прилога који гласи „Ко прикупља добровољне прилоге и друге видове помоћи супротно одредбама чл. 5. и 6. овог закона, казниће се новчаном казном од 200 КМ до 800 КМ“ навела је она за БУКУ.

Она каже да се добровољни прилози грађана могу прикупљати у складу са одредбама овог закона. 

"Право прикупљања добровољних прилога регулисано је чланом 5. (1) Добровољне прилоге, као и друге видове помоћи могу прикупљати привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације, грађани и њихова удружења уз претходну пријаву која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова , на чијој се територији врши прикупљање прилога, најкасније осам дана прије почетка прикупљања" рекла нам је.

Потврду о пријави из става 1. овог члана надлежни орган дужан је да изда подносиоцу пријаве у року од 24 часа. 

"Надлежни орган рјешењем забрањује прикупљање добровољних прилога ако такво прикупљање, на било који начин, ремети јавни ред и мир или ако то налажу интереси безбједности, у року од три дана од дана пријема пријаве" нагласила је Маркановић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.