Легенду о Сафикади, лијепој Бањалучанки која се убила због несретне љубави, "оживљавају" млади из Бање Луке и Мостара

Апликација за љубав

T.Čalić / 16. фебруар 2018

Прича о несрећној Бањалучанки Сафикади, која се према предању убила због неостварене љубави, спада међу најпознатије бањалучке легенде. Али од прољећа ово би могла постати надалеко позната прича захваљујући "Сафикада хацкатхону" .

Изазов на овом хацкатхону, у коме ће учествовати 40 младима из Бање Луке и Мостара, је направити систем који заљубљеним паровима широм свијета омогућава да се преко Фацебоок-а логују на мобилну апликацију Сафикада, и кликом на само једно дугме упале електронску свијећу у Бањалуци, на Сафикадином меморијалном мјесту. Камера која се ту налази шаље назад фотографију упаљене свијеће, заједно са именима заљубљених на дисплеју поред свијеће. Ту фотографију заљубљени могу потом да подијеле на Фацебооку или некој другој социјалној мрежи, промовишући на тај начин Бањалуку.

Овај догађај организују Еит центар из Бање Луке и Центар за техничку културу из Мостара, уз помоћ Амбасаде САД-а у БиХ.

Учешће је бесплатно, а рок за пријаве је 19. фебруар. Сви заинтересовани млади од 12 до 22 године се могу пријавити преко странице .робокидс.з у један од четири тима. Наиме, планирано је да буду формирани тимови који ће радити на развоју еб сајта Сафикада.цом, мобилне апликације, електронског дијела на Ардуино платформи, те сувенира кроз 3Д принт.

"Храм љубави" на чекању

Подсјетимо  прије двије и по године Туристичка организација града је урадила пројекат  како би се овом  споменику, којин је обиљежен неугледним спомеником,  обезбједила потребна пажња, али до данас ништа није урађено.

 

Како су нам рекли у ТОБЛ они су урадили идејни пројекат “Сафикада-Храм љубави” и доставила га Граду Бања Лука за финансирање и од тада чекају обезбјеђење средстава за његову реализацију.

Према предрачуну идејног пројекат процјењена  вриједност изградње споменика је од 86.000 до 118.000 КМ. 

Предвиђено је да се пројекат финансира из буџета Града и Министарства трговине и туризма РС.

“Пројектом је предвиђено стварање услова за несметану посјету већих група посјетилаца на локацији бањалучке легенде као и креирање и инсталацација попратних комерцијалних садржаја попут трговина сувенира, штампаног материјала и свијећа, катанаца за љубав и сично. Споменик Сафикади ће бити својеврстан храм љубави гдје ће бањалучка легенда промовисати љубав као универзалну вриједност која не познаје границе. Реализација пројекта ће поред нове туристичке атракције и препознатљивости дестинације, допринијети повећаној туристичкој потрошњи и запослености. Такође, очекујемо да ће се сви туристички мотиви на простору између Црквене и Врбаса интегрисати у једну просторно-функционалну цјелину коју ће чинити тврђава Кастел, Храм љубави, џамија Ферхадија, Сахат кула и други објекти из отоманског периода које је потребно ревитализовати”, рекли су у ТОБЛ.

 

Лијепа Бањалучанка убила се због несретне љубави

А легенда као свака легенда има више верзија. По једној  лијепа Сафикадуна или Сафикада, била је заљубљена у турског аскера , али је он погинуо у борбама, због чега се обучена у вјенчаницу бацила пред топ који је означавао подне с тврђаве Кастел. Нјене последње ријечи биле су: "Вјерна сам ти до гроба." 

Други извори опет кажу да се заљубила у аустријског  војника, а како таква љубав није наишла на  одобравање њених родитеља, "загрлила" је топ и  страдала. Да је љубав била велика и обострана, говори  и то да је након њене смрти и аустријски војник је извршио  самоубиство.

 

.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.