Лепир: Имамо кључног свједока који је чуо свађу

Желимир Лепир, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука први пут након покретања истраге у јавности говори о случају страдања Давида Драгичевића.

Atv / 05. јул 2018

 Он ексклузивно за АТВ прича о кључном свједоку који се појавио и довео до класификовања страдања Давида Драгичевића као убиство.

"Мозда је несмотрено то на скупштини презентовано, а ми смо дали саопштење свим медијима гдје то није спомињано. У наредби се морао споменути одређени свједок јер суд тражи да ми презентирамо на основу чега тражимо од њих да стоји основана сумња да би могли добити наредбу. То је можда несмотрено пред скупштином презентирано. То је свједок који је нешто чуо и то повезујемо са другим доказима тако да смо нашли елементре основа сумње да то провјеравамо", појашњава Лепир.

Ради се о свједоку који је у ноћи убиства Драгичевића чуо свађу, али није видио ко су били актери.

"Тај свједок је само нешто чуо. Свађу, пресију, галаму, пад у воду је чуо. Није никог препознао односно видио, није излазио, препао се и ми смо тек у задње вријеме дошли до тог податка који са неким другим доказима које не могу откривати, даје нам елементре да извучемо закључак о тој основи сумње као најнижем степени вјероватноће да је начин настанка те смрти односно доспјећа у ријечицу, да је било или бјежање од покојног Драгичевића па је пао у ријечицу или је гурнут од некога јер располажемо информацијам да су ту била три до четири учесника", каже Лепир за АТВ.

Лепир каже да је необично да у току истраге прима толико упита, јер је како каже "истрага тајна и тужилац не треба откривати детаље који ће угрозити истрагу.

"Истрага је тајна. Неуобичајно је да ми у истрази имамо упите сваки дан, да откривамо тајне. У тогу истраге можемо рећи оне ствари које поступајући тужилац процијени да неће угрозити или довести у сумњу или пореметити истрагу. Има ствари које за сада не можемо да откривамо јер сад предузимамо појединачне истражне радње код овога дијела гдје смо дефинисали у изреци наредби о спровођењу истраге а то је догађај на локацији коју сам ја описао, односно поступајући тужилац", рекао је Лепир.

Он каже да је у тијелу пронађен алкохол и да се прва анализа поклапа са анализом из Загреба.

"Доктор Каран који је извришио обдукцију да ли има алкохола у крви и мокраћи и те количине које је он утврдио поклапају се са Загребом у потпуности, изузев што није што није нађено присуство дроге. Количина алкохола која је нађена у крви и урину поклапа се са статусом да је дјечак био у средње пијаном стању

То што анализа из Загреба није показала присуство дроге у организму Давида Драгичевића, Лепир овако објашњава.

"Каран је урадио и тај дио анализе, међутим, тај апарат, ми смо провјеравали послије, је само прелиминарни и није поуздан, може да да податак да ли случајно има или нема, без количима. И одмах смо видјели да он није вриједан и он је рекао "ја сам то покушао" и због тога смо доставили Загребу који је то урадио. А што се тиче алкохола, он је подударан", објашњава Лепир.

Зашто се толико чекало на налаз из Загреба, Лепри каже да није до Тужилаштва. Разлог је каже "виша сила". 

"Многи приговарају, а не знају о чему се ради. Ја сам послао поступајућег тужиоца и мог замјеника да лично однесу у Загреб у Завод за судску медицину и документацију да уреде и са директором сам договорио да то ураде за седам дана. Када је прошло седам дана, директор зове, извињава се и каже сви моји најбољи стручњаци су отишли на конгрес негдје на море двије седмице неће доћи. Ја сам се ухватио за главу, ништа нисам могао урадити и због тога се то продужило и док је налаз дошао ми смо за два дана све урадили. Нисам ја крив, то је виша сила", рекао је Лепир који каже да то никад није рекао у јавности али да је ти чињеница и да не бјежи од ње.

Лепир тврди да Давид није отет, мучен и злостављан и појашњава како је дошло до смрти.

"Ја тврдим, да смо поуздано утврдили, да дјечак није отет, није заробољен, није везан, није мучен, није злостављан. Та тврдња темељи се на исказу вјештака медицинске струке. Нема трагова везивања. Никаквих трагова злостављања, силовања, везивања и на крају кључни доказ који говори да није отет, је тврдња вјештака да су повреде од пада настале непосредно прије утопљења. То елиминише могућност да је дјечак био заробљен и био на неком другом мјесту. Ми смо потпуно сигурно утврдили да дјечак није тучен од групе од 15 људи, што дио јавности на улици прича, са летвама и шипкама, а он има лаке тјелесне повреде на предњем дијелу, а ниједне пореде на леђном дијелу нема. Ниједног прелома нема. Ниједан му зуб не фали", каже Лепир. 

Каже да су провјерили и тврдње да је била масовна туча и да и ту нису пронашли никакве докаже који би потврдили ту тврдњу.

"Ми смо провјеравали тврдње да је била масовна туча између Металске школе и Раифаисен банке. Ја сам лично ишао код директора банке, изузели смо камере, саслушали неке свједоке који су тврдили да није било ништа, нема пријаве за то. У путањи кретања покојног Драгичевића утврдили смо од једне жене када је то отприлике било. Видјели смо да је послије улазио у једну кафану гдје су га три конобара познавала и ниједне повреде на њему није било, значи прије тога никакве туче није било", истиче он.

 

Изворхттпс://.атвбл.цом/вијести/република-српска/лепир-имамо-кљуцног-свједока-који-је-цуо-свадју-5-7-2018

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.