Листа држава које су у БиХ уложиле највише новца: Арапских земаља ни на мапи!

Иако посљедњих година расте број инвестиција с Блиског истока, најзначајнији инвеститори у Босну и Херцеговину су европске земље

BUKA portal / 13. август 2019

Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) објавила је статистику директних страних инвестиција за прошлу годину, која показује да је приљев директних страних инвестиција у 2018. години износио 783,4 милијуна КМ, односно 2,3 посто БДП-а. Прилив директних страних инвестиција у 2018. је у номиналном износу приближно једнак ономе који је забиљежен у 2017. години.

У погледу географског распореда, највише приљева инвестиција у 2018. је из Русије (140,2 милијуна КМ), Хрватске (106,1 милијуна КМ), Низоземске (94), Аустрије (87,1) и Њемачке (83,7).

Проматрано по дјелатностима, највише инвестиција је реализирано у области финанцијских услужних дјелатности (банкарски сектор) у износу од 145,6 милијуна КМ, производња кокса и рафинираних нафтних производа (135,8), у области трговине на мало (87,7) те у производњи базних метала (52).

На крају 2018. године, стање директних страних инвестиција је износило 14,29 милијарди КМ. Највећи износ стања директних инвестиција се и даље односи на Аустрију (2,7 милијарди КМ), Хрватску (2,3 милијарде КМ) и Србију (2,0 милијарде КМ). Стање директних инвестиција је ревидирано за период од пет година, а на основу најновијих информација о стварним економским активностима и стању подузећа са страним улагањима.

Када је ријеч о одливним страним директним инвестицијама из Босне и Херцеговине у иноземство, у 2018. години забиљежени су негативни токови, односно дошло је до смањивања инвестирања у иноземство у износу од 54,2 милијуна КМ. Укупно стање домаћих инвестиција у иноземство износи 873,7 милијуна КМ, од чега је највише бх. инвестиција у Хрватску (229,7) и Нјемачку (163,8).

У складу с политиком ревизије и на основу додатних података, с објављивањем података за 2018. годину извршене су ревизије и за двије претходне године. Измијењени подаци за претходне периоде добрим дијелом су резултат даљњег усклађивања обрачуна задржаних зарада с концептом праћења оперативних резултата компаније за посматрани период. Сам концепт, који је прописан ОЕЦД-овом дефиницијом директних страних инвестиција, подразумијева обрачун задржане зараде за токове на бази оперативног пословног резултата компаније за проматрани период, приопћено је из Службе за односе с јавношћу ЦББиХ.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.