Љекари и сестре из РС-а због дупло већих плата одлазе на рад у Федерацију БиХ

Осим земаља Европе, медицинари из Републике Српске одлазе да раде и у Федерацију БиХ, у првом реду због плата које су тамо кудикамо веће.

BUKA portal / 14. септембар 2019

Из синдиката који окупљају здравствене раднике РС-а поручују да ће то бити све масовније, с обзиром на далеко боље услове рада у установама у Федерацији, пише СрпскаИнфо. Примјера ради, медицинска сестра у УКЦ РС мјесечно прима око 870 КМ, док су укупна примања медицинске сестре у УКЦ Тузла до 1.400, а у КЦ Универзитета у Сарајеву 1.700 КМ, саопштили су недавно из Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС.

У Синдикату здравства и социјалне заштите РС кажу да је за очекивати да ће сестре из РС-а у још већем броју прелазити у ФБиХ како због дупло веће плате, тако и због плаћеног топлог оброка и регреса.

– До сада су сестре и техничари углавном ишли из наших здравствених установа у општинама које граниче у ФБиХ, али се на одлазак спремају и сестре из других болница и домова здравља у РС. Наиме, поред дупло већих плата, плаћеног топлог оброка и регреса, њима није тешко да путују и по 50 километара, јер им пут плаћају установе у које пређу – каже за Српскаинфо предсједник овог синдиката Миленко Гранулић.

Слична ситуација је и са љекарима из РС, чија је плата, у поређењу са износима које примају њихове колеге у ФБиХ, дупло мања.

На примјер, основна плата специјалиста је око 1.680, а њихова укупна примања крећу се око 2.000 КМ. У КЦУС, с друге стране, плата љекара специјалиста је од 3.700 до 4.100 КМ, у зависности од броја дежурстава.

Из Струковног синдиката доктора медицине РС више пута су упозорили да из домова здравља и болница у Републици Српској “бијели мантили” одлазе и у Федерацију БиХ, гдје им је плата дупло већа.

Из Болнице „Србија“ потврдили су за СрпскаИнфо да су им два љекара отишла да раде у Општу болницу Сарајево.

– У јуну ове године један наш педијатар је отишао да ради у Словенију, док су мају лани, из приватних разлога, два доктора прешла у радни однос свега неколико километара даље, у сарајевску Општу болницу – поручују из ове здравствене установе.

 

фокус.ба


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.