Љекари открили необичне симптоме ЦОВИД-19 код старијих особа

На ЦОВИД-19 обично указују три симптома: грозница, упорни кашаљ и недостатак даха. Али старије особе, које су највише изложене озбиљним компликацијама или смрти од овог стања, можда немају ниједан од ових симптома.

BUKA portal / 24. април 2020

 

Умјесто тога, старије особе могу изгледати "одсутно", и то се дешава у раној фази заразе коронавирусом.

Они могу да спавају више него иначе или да изгубе апетит. Дешава се да изгледају необично апатично или збуњено, губец́и оријентацију у свом окружењу. Понекада се дешава да престану да говоре или изгубе свијест.  

"Старије особе не реагују на типичан начин када је у питању ЦОВИД-19”, рекла је Камила Вуан, шеф одељења за геријатрију и геронтологију на Универзитету Емори.  

Измијењен имуни одговор  

Разлог томе може бити  реакција органа старијих особа на болест и инфекцију. У старијој животној доби „имунолошки одговор може бити нарушен и њихова способност да регулишу температуру може бити измијењена“, рекао је др Джозеф Оусландер, професор геријатријске медицине на Медицинском факултету Шмит Универзитета Флорида Атлантик и додао:

"Основне хроничне болести могу маскирати или ометати знакове инфекције."  

Код старијих људи, било да су у питању последице промјена везаних за старосну доб или претходне неуролошке проблеме, као што је мождани удар, може бити измењен рефлекс кашља. Други, са оштец́ењем когнитивних функција, можда нец́е моц́и да саопште своје симптоме, сматрају стручњаци.  

Препознавање раних симптома од великог значаја  

Ако се рани симптоми ЦОВИД-19 изостану, стање старијих особа се може погоршати и прије него што буду хоспитализовани. Дешава се и да старије особе улазе и излазе из својих домова без одговарајуц́е заштите, маске и рукавица, ризикујуц́и ширење инфекције.  

Др Куратулан Сејд, геријатар из Атланте, описао је човјека у својим осамдесетим годинама, кога је лијечио средином марта. 

Током неколико дана, овај пацијент, који је имао срчане болести, дијабетес и умјерено когнитивно оштец́ење, престао је да хода и постао је дубоко летаргичан, али није имао температуру или кашаљ. Његов једини респираторни симптом био је кихање.  

Др Сем Торбати, медицински директор одјељења за хитне случајеве у Медицинском центру “Цедарс-Синаи”, описује лијечење старијих особа за које се чини да су пацијенти трауме, али за које се утврди да имају Цовид-19.

"Они постају слаби и дехидрирани," рекао је, "и кад пробају да ходају, колабирају и тешко се повриједе."

Торбати је видео старије одрасле особе дубоко дезоријентисане и неспособне да говоре и који су испрва доживјели мождани удар.

"Када их тестирамо, откривамо да оно што производи ове промјене је ефекат коронавируса на централни нервни систем", рекао је др Торбати. 

 

Извор: Н1


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.