Љекари упозоравају: Нипошто не користите гел за дезинфекцију руку на плажи, опасно је!

Савјетовала је да се одлучите за сапун и воду када су дани изразито топли и када пуно времена проводите на сунцу

BUKA portal / 31. јул 2020

 

Гелови за руке на бази алкохола могу реагирати са сунчевом свјетлошћу и довести до болних опеклина и пликова.

Британски лијечници издали су хитно упозорење везано за кориштење гелова за дезинфекцију руку и излагање сунцу, након што су температуре овога тједна значајно нарасле.

Ако идете на базен или плажу, вјеројатно сте већ спакирали и један гел у торбу, али лијечници са странице Зава УК упозоравају како у одређеним случајевима гелови за руке на бази алкохола могу реагирати са сунчевом свјетлошћу, што може довести до болних опеклина и пликова.
 
Лијечница Симран Део рекла је за Миррор како још увијек нису открили узрок оваквих реакција попут пликова и опеклина, али познато је да алкохол може погоршати екцем, баш као и излагање сунцу.

На питање какви су симптоми након кориштења гела и излагања сунцу рекла је: "Ако интензивно чешете екцем или мале мјехуриће који се често стварају након честе упорабе алкохолнога гела, то може довести до инфекције, која може изгледати попут опеклине, док подручје постаје црвено, влажно и горњи се слој коже почиње љуштити", преноси Вечерњи.

Савјетовала је да се одлучите за сапун и воду када су дани изразито топли и када пуно времена проводите на сунцу. "Сапун и вода заиста су најучинковитија метода прања руку након додиривања разних површина."


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.