Љетне олимпијске игре 2020. у потпуности ће се напајати обновљивом енергијом

Олимпијске игре у Токију одржат ће се у знаку одрживог развоја и заштите околиша

BUKA portal / 11. јул 2019

Љетне олимпијске игре као највећи спортски догађај на свијету значе пуно више од самог окупљања тисућа врхунских спорташа, тренера, гледатеља, особља и волонтера који судјелују у слављењу олимпијског духа и постизању спортских успјеха. Игре имају велик утјецај на цјелокупно човјечанство, посебице на околиш и свјетско господарство, а учинци се осјећају прије, тијеком и након овог великог натјецања.

Јапан је као предводник технолошког развоја већ направио огромне кораке како би превладао кризу онечишћења околиша, а као земља домаћин за двије ће године (од 24 српња до 9. августа 2020.) имати праву прилику презентирати своја „зелена“ постигнућа на глобалној разини. Развијајући тему одрживости Олимпијских игара, Јапански олимпијски комитет жели утјецати на становништво Јапана, али и цијелог свијета те их потакнути на већу бригу за заштиту околиша и смањење количина отпада. Но оно што је још важније, организатори Олимпијских и параолимпијских игара у Токију 2020. недавно су објавили како ће се ове игре напајати искључиво обновљивом енергијом. Организацијски одбор најављује сурадњу с енергетским тврткама и куповину енергије из обновљивих извора, уградњу соларних панела на стадионима и свим спортским борилиштима, али и у пресс центрима, олимпијском селу и свим другим локацијама које ће се користити тијеком Олимпијских игара, али и након њих. Наиме, сви кориштени материјали ће се по свршетку Олимпијских игара рециклирати и поновно користити, а при изградњи и опремању спортских објеката Организацијски одбор се, умјесто набаве нових, великим дијелом одлучио за изнајмљивање материјала. У складу с циљевима одрживости, све кориштени материјали и сировине (папир, дрво итд.) бит ће искључиво одрживи.

У складу с олимпијским духом који тежи постизању врхунских резултата, на службеној интернетској страници Олимпијских игара у Токију 2020. наводи се како су „Јапан и Токио превладали озбиљна питања онечишћења околиша и постали зрело друштво. Сада се суочавамо с глобалним изазовима одрживости као што су климатске промјене, исцрпљивање природних ресурса, губитак биолошке разноликости, али и проблематика људских права, а посебно дискриминација и старење становништва.“ Одрживи концепт Игара има и свој мото – „Будите бољи, заједно за наш планет и све људе свијета“.  


Ековјесник


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.