Лјубиша Савановић: Право позориште мора да отвара битне теме и поставља питања бојећи се само суда публике

Лјубиша Савановић, организатор Градског позоришта Јазавац за БУКУ говори о Фестивалу глумца Заплет који се одржава од 20. до 26. октобра. Ове године јубиларно је издање фестивала који нам се представља и под новим именом.

Buka intervju / 11. октобар 2018

Лјубиша, шта се у Јазавцу припрема за овогодишњи фестивал Заплет?

Као и сваке године покушали смо да доведемо најквалитеније представе у окружењу које могу да стану на сцену Градског позоришта Јазавац, а које својим квалитетом, формом, садржином доносе нешто ново нашој публици, нешто што нисмо или смо врло ријетко имали прилику да видимо у Бањалуци. Ово је десети фестивал по реду и надамо се да ће се публици допасти наш избор. Фестивал је и ове године с поносом подржала компанија Микрофин и без њихове помоћи не бисмо успјели одржати фестивал.

Одакле су све представе и колико је сама селекција била тешка?

Фестивал од ове године мијења и свој наслов и од сад је то фестивал глумца. Обзиром да нисмо могли да саставимо програм само од представа у којима играју искључиво млади људи одлучли смо се да проширимо селекцију, али ће и ове године најбољи млади глумац и глумица бити награђени. Поред тога, имаћемо и награде за најбољег глумца и глумицу те за најбољу представу. Селектовање представа за фестивал подразумијева много фактора. Ако је представа квалитетна, што је први предуслов, онда бринемо о томе да ли може да стане на нашу сцену, колико кошта гостовање представе, да ли је термин слободан и још много ствари. Фестивал отвара премијера Градског позоришта Јазавац ТАИМЕТАР у режији Слободана Перишћа по тексту Горана Војновића, писца из Словеније. Први пут на фестивал имамо госте из Македоније, из Театра Комедија из Скопља, а први пут ћемо угостити и једну представу Народног позоришта РС. Ту су и наши пријатељииИ колеге из боеградског драмског позоришта, Атељеа 212, Театра ЕИТ из Загреба и на затварању фестивал један од нама најзанимљивијих музичара у регион са својим бендом Ђорђе Миљеновић а.к.а. иклер Ск.

Овај фестивал опстаје већ прилично дуго, колико је тешко организовати овакав догађај имајући у виду да се за културу код нас прилично мало новца даје?

Овај фестивал опстаје, као и наше позориште, захваљујући, прије свега даноноћном раду. Све везано за овај фестивал организује троје људи, уз помоћ наших пријатеља, прије свега бањалучких глумаца који нам помажу кад год могу као и неколицине људи који нам годинама излазе у сусрет. Финансијер фестивала и нашег театра који нас са поносом подржава дуги низ година је компанија МИКРОФИН чији водећи људи имају слуха за наш рад и којима смо неизмјерно захвални. Подршку су нам ове године дали и компаније ПРОИНТЕР, МТЕЛ, Бањалучка пивара као и Хотел “Видовић”. У последњих пар година сарадња са Градом Бањалука је на одличном нивоу што нам такође много олакшава посао, а ове године очекујемо и помоћ Министарства проодице, омладине и спорта у Влади РС.

Заплет увијек има вијерну публику, као и сам Јазавац. Колико је тешко данас доћи до публике, како ви у томе успијевате?

Годишње изведемо око 150 представа и сличних програма и већина тих догађаја се изводи пред пуном салом што значи да имамо око 30 000 посјетилаца годишње. Оно што нама држи главу изнад воде свих ових година јесте квалитет наших представа. Лјуди долазе да гледају представе и по неколико пута. На умјетничком и репертоарском нивоу имамо још много простора за напредак, али свакако да нисмо незадовољни како сада ствари стоје. Поред тога, свима нама који радимо и сарађујемо са Јазавцем рад у овом позоришту много значи и веома смо срећни што се овдје осјети енергија какву не можете наћи на другим мјестима. Трудимо се да будемо људи, поштени и искрени према публици и сарадницима.

 

 

Када је генерално позориште у Бањалуци у питању, који је највећи проблем са којим се ова умјетничка област сусреће?

У последној сезони Народног позоришта РС имали смо прилику да видимо двије изузетно храбре и добре представе: НАШИ ДАНИ и КАРОЛИНА НОЈБЕР, прије тога представу СИНОВИ УМИРУ ПРВИ. Обе говоре о стварима које се прећуткују, обе су конструктивна критика нашег друштва. Такав случај имамо и у Јазавцу са представом ЦЕЛО ТЕЛО ТУ МЕ БОЛИ, надам се и са представом ТАИМЕТАР. У Студентском позоришту имамо такав случај са представом МЛИЈЕКО. Све су то представе које се тичу публике. То значи да недостаје храбрости, али и памети, да се ухватимо у коштац са таквим темама. Право позориште мора да отвара битне теме и поставља питања не бојећи се никог него суда публике.

Колико су млади заинтересовани за театар?

У последње три године у Градском позоришту Јазавац биљежимо велики број публике преко четрдесет година што сматрамо успјехом. Од оснивања нашег позоришта највећи дио публике чинили су млади људи и са млађом публиком никад нисмо имали проблема. Градско позориште Јазавац ради и на образовању и едукацији младих путем Школе глуме и говора Студио Јазавац кроз који је од оснивања прошло преко 300 полазника. Сви они су сутра и образована позоришна публика.

Које су нове предстве које публика може очекивати у наредном период?

Након премијере представе ТАИМЕТАР очекује нас рад на новогодишњој представи у режији Александре Спасојевић. Након тога, још једна представа на Вечерњој сцени и презентације и представе у склопу Студија Јазавац. Поред тога, даћемо шансу и једној новој генерацији садашњих и управо свршених студената Академије умјетности у Бањалуци која се својим радом и жељом за стварањем наметнула и показала све дивне особине позоришних ствараоца.

Планирате ли неке представе за најмлађе?

Један од сегмената на којем активно радимо је и Дјечија ЈУХУ сцена. Нажалост, немамо довољно средстава а ни капацитета да све сцене једнако развијамо. Новогодишња представа биће намјењена најмлађој публици. Поред Вечерње, Дјечије ЈУХУ сцене, Сцене Студио Јазавац радимо и на Школи глуме и говора те развијамо и Градски хор Јазавац под руководством Златасна Мирића. Морам похвалити и рад хора који је на недавно завршеним Београдским хорским свечаностима освојио трећу анграду за свој наступ.

И за крај, колика је цијена карти за Фестивал?

ТАИМЕТАР -10 КМ ДОНИ ДАРК, ЦРНА КУТИЈА, ДВОЈЕ, РЕЖИМ ЉУБАВИ – 15 КМ УСАМЉЕНИ ЗАПАД  - 5 КМ Концерт Ђорђа МИЉЕНОВИЋА – 10 КМ

 

Више информација о представама које ће играти на Заплету можете прочитати ОВДЈЕ.

Поред представа на Заплету је планиран пратећи програм, а улаз на ове догађаје је слободан. 

 

 

Разговарала Маја Исовић Добријевић

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.