ЛОБИРАЊЕ У САД И ШТА ОД ТОГА ИМА РС До сад потрошили преко 30 милиона. Хоће већу самосталност! Лобисти траже прилику у успону деснице

Република Српска већ 10 година јавно и тајно троши милионе КМ на лобирање у САД-у. Ипак, резултати су танки или боље речено никакви.

Milovan Matić / 16. мај 2019

Амерички истраживачки новинар Тхинк Прогресса - Цасеy Мицхаел објавио је да су Влада Републике Српске и лобистичка фирма МцГиннис Лоцхридге из Сједињених Америчких Држава потписале уговор о сарадњи, односно лобирању. Објављен је и линк web странице за коју новинар, тврди да одржава и води поменута лобистичка фирма из Тексаса која тренутно лобира за РС у САД-у.

Према уговору лобистичка фирма се обавезују да ће давати правне савјете и заступати РС те радити са њеним представницима, савјетовати о њеним правима и обавезама из међународног права, Дејтонског споразума, Европске конвенције о људским правима, правима и обавезама према БиХ нивоу, као и односу према Канцеларији високог представника, Вијећу за имплементацију Мира, ОСЦЕ-у.

За све наведено Влада РС плаћаће америчкој компанији 80.000 долара мјесечно наредних 6 мјесеци.

Ово није први и једини пут да Република Српска "искешира" милионе на лобисте у САД-у. Тако је, само до сад РС  потрошила најмање 50 милиона конвертибилних марака само на лобирање у овој земљи.
Према подацима Министарства правосуђа САД-а, РС је годинама уназад склапала уговоре са лобистичким кућама, којих је до сад накупила око 30. 


Тренутно су активна три правна субјекта која лобирају за циљеве Републике Српске: лобистичке фирме Мyрмидон Гроуп, ЛЛЦ и МцГиннис Лоцхридге и Представништво РС у Wасхингтону (Office фор Цооператион, Траде анд Инвестмент). Само на њих је до сада потрошено близу 8,5 милиона КМ.

Колико је све ово било потребно и колико је зацртаних циљева Република Српска успјела да лаобирањем оствари, тешко је рећи, јер се све обавијено велом тајне.


Такође, о успјесима лобирања у САД-у тешко је говорити и због чињенице да је управо први човјек власти у РС Милорад Додик на црној листи ове земље, заједно са потрпедсједником његове странеке СНСД Николом Шпирићем.

Професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Асим Мујкић рекао је за БУКУ да се овдје ради о класичном покушају рјешавања проблема и остваривања бољег статуса РС путем новца, што се у овом случају показало као неуспјешно.


"Изгледа да је све лакше урадити само не отворено поразгиоварати о неком проблему и отворено се суочити и укључити ширу друштвену заједницу у рјешавање проблема. Најлакше је завући руку у буджет и издвојити средства неким странцима који очити имају врло мало дотицаја са оним што се дешава код нас. Важно је само скупо платити за савјете од којих, како видимо, нема баш пуно резултата", каже Мујкић.

Он тврди да власт у РС покушава путем лобиста да искористи све већи раст деснице и на том таласу профитира и оствари што већу аутономију унутар БиХ.

"Нажалост, такав приступ има за циљ стварање политичких ефеката да још има наде да се издејствује што шира аутономија за Републику Српску у оквирима Босне и Херцеговине. У том смислу, треба гледати и посљедњи успон деснице гдје је од стране политичких елита из РС препозната шанса кроз овај стандардни вокабулар аутдеснице, који подразумјева одређен ступањ исламофобије. Ту се покушава искористити тај потенцијал да би се издејствовао што самосталнији статус РС и да би у широј перспективи српске политике појачавале позиције везане за преговоре за Косово", рекао је Мујкић, који наглашава да не види неке екстра резултате с тим у вези, те да је ово потпуно погрешан начин рјешавања проблема у БиХ и региону.


Да је лобирање потребно Републици Српској, као и свим малим землљама и регионима сматра и доцтор политичких наука Владе Симовић. Ипак, он наглашава да није довољно само издвојити новац из буджета и дати га лобистима, већ да је овај процесс много сложенији уколико неко жели да оствари бенефите.


“Сви мали народи и све нејаке државе у савременом систему морају да лобирају за наклоност великих сила према себи како би остварили неке своје интересе, у зависности од тога какви су ти интереси. То исто важи и за поједине регионе, посебно оне који имају јаку аутономију и желе да ту аутономију прошире или сачувају унутар одређених држава, какав је случај са Републиком Српском унутар БиХ. Тако да је лобирање за одређене интересе, одређеног политичког простора чињенична ствар која се дешава на глобалном нивоу и у којој учествује низ различитих земаља и региона. Па ето, и РС припада једном од региона који лобира за своје интересе код великих сила и та политика је увијек добродошла, небитно код кога лобирате. Када сте сувише мали и слаби онда вам је јако битно да имате наклоност оних који су велики и моћни”, каже Симовић.

Он наглашава да лобирање може донијети резултате само ако се испуне одређени предуслови који претходе томе.

Један од њих је и да донекле учините своју политику комплемантарном онима код којих лобирате. 
“Тешко да само лобирање може да донесе резултате, ако донекле не ускладите своје политике са тим великим силама. Ту РС има озбиљних проблема. Ако желите да имате благонаклоност Русије и Кине са једне и САД-а и Велике Британије са друге стране ту сте у проблему. Тешко да као мала земља или регион ви можете да помирите своју политику на начин да она одговара свима. Ту је кључни проблем који поставља питање да ли овакво лобирање само по себи има сврху, ако ваша политика није компатибилна са политикама великих сила код којих лобирате”, каже Симовић.


Ало погледамо какву политику воде представници РС, можемо видјети да је она итекако супротна од оног што је званична политика САД-а, па чак и да јој контрира. Такође, главни политички актери из РС, попут Милорада Додика често су сукобу са представницима америчке власти у САД-у што додатно умању је шансе за успјехом лобиста. 

Због тога смо упитали Симовића да ли у оваквој ситуацији има смисла лобирати у да ли би требали прво своју политику прилагодити великима? 

“Не треба одустајати. У принципу своју политику требају сви мали простори прилагођавати примарно себи, а онда видјети гдје могу да нађу мјесто унутар неких великих свјетских интереса и токова. Јако је битно да мали простори брину прије свега о себи и својим интересима, а како ће се у томе поставити према другима је питање политичке промућурности и питање политичких визија”, каже Симовић.

Он тврди да се може доста учинити лобирањем, само је питање у којој мјери ће то неко успијети. 
Како каже, максимум остваривања интереса који су зацртани РС у САД-у не може оставрити. 

“Али, не вјерујем да било који простор може да олако оствари максимум својих интереса. Лобирају и други. Колико сад ко може да оствари својих интереса зависи од двије ствари. Колико се заиста озбиљно лобира, односно колико су се озбиљно посветили том процесу, уложили новца и кадровских ресурса у цијели тај процес. А друго је колико велике силе могу да прихвате политике одређеног простора, а да то не штети њиховој мејнстрим политици. И негдје у алхемији тога колико помирујете интересе великих сила и своје и колико озбиљно приступате том процесу ће бити и ваш лобистички успјех”, рекао је Симовић. 

Оно што наш саговорник итекако замјери у процесу лобирања за које се троши огроман новац из буджета РС јесте нетранспарентност. Наиме, сви ови послови су тајни. 

“Транспарена политика увијек доноси најбољи резултат. Те латентне и скривене политике у коначници не донесу добро. Јако битно је да кад људи воде отворене и траспарентне политике, гдје јасно прецизирају код кога и у којој мјери лобирају, иако то гласачима на прву може звучати погрешно. И то је оно због чега политичке елите скривају од очију јавности своје процесе, јер је тешко објаснити бирачима да је политика један процес у којем радите низ лобистичких интервениција и компромиса који се тренутно не свиђају гласачима, без обзира колико желите да нешто испадне добро. Е сад, код нас је политичка култура таква да се многе ствари одвијају латентно и нетранспарентно и просто ми нисмо дио једног транспарентног начина понашања у јавном  и политичком простору. Ако нам је за утјеху, бар нисмо изолаован случај”, каже Симовић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.